5 помилок при перевезенні дітей у машині

16 вересня 2019

Виявляється, недостатньо купити автокрісло для своєї дитини - ще потрібно правильно його використовувати. Фахівці зі Швеції перерахували найпоширеніші помилки батьків при розміщенні та перевезенні дітей. На жаль, іноді ці промахи вже неможливо виправити.

Дитяче автокрісло необхідно для того, щоб правильно і ефективно фіксувати тіло дитини штатними або спеціальними ременями безпеки. Звичайний ремінь при відсутності спеціального крісла не втримає дитину, а до того ж може завдати їй шкоди. Дитяче крісло, в свою чергу, забезпечує додатковий бічний захист від травм.

дитячі крісла, трансформовані із штатних сидінь - рідкість навіть у авто преміум-класу

У багатьох таких сидінь є серйозний недолік - їх незручно встановлювати в салоні авто. Дитяче крісло треба правильно закріпити на сидіннях машини, а потім прокласти через нього штатний ремінь за спеціальною схемою. Тільки після цього в нього можна садити дитину, причому таким чином, щоб не придавити ноги і плечі ременями безпеки. В автомобілях із системою IsoFix фіксація займає менше часу, але також вимагає досвіду.

Експерти з безпеки компанії Volvo проаналізували дані 7 тисяч ДТП за участю дітей різного віку до 15 років і статистику страхових компаній. У результаті отримали список основних помилок при перевезенні дітей в автомобілі:

1. Батьки тримають дитину на руках.
Здається, що руки мами в рази надійніше будь-якого крісла, але це серйозна помилка. При лобовому зіткненні вага малюка збільшується до 300-400 Н, а після удару дорослий придавить його своїм тілом з силою близько 2000 Н;

 

2. Дітей віком до 4 років садять в крісло обличчям вперед. По-справжньому безпечним становищем є тільки спиною у напрямку руху. Таким чином, при різкому гальмуванні всю перевантаження прийме на себе спинка крісла, розвантажуючи м'язи шиї і хребет малюка;
 

3. Права передня подушка безпеки не відключена в той час, як дитяче крісло знаходиться спиною у напрямку руху.
Алгоритм спрацьовування передньої подушки безпеки не розрахований на те, що перед нею буде зафіксований дитина, і в разі аварійної ситуації, крісло отримає удар по спинці;

 

4. Крісло не підходить дитині по зростанню.
Така ситуація небезпечна в першу чергу тим, що ремені автосидіння не зможуть правильно утримувати свого пасажира. А це означає, що дитина може просто "вилетіти" і отримати травми;

 

5. Неправильно встановлений ремінь безпеки.
При фіксації автокрісла, штатний ремінь повинен проходити через строго певні точки. В іншому випадку вся конструкція зміститься і не зможе забезпечити захист дитини. Важливо використовувати крісло, штатний і дитячий ремінь безпеки згідно з інструкцією від виробника.

одне з перших дитячих автокрісел від компанії Volvo 1964 - 1972 рр.

Більшість помилок при розміщенні дітей в автомобілі пов'язані з вічним поспіхом. Багато батьків купують автокрісло, але не хочуть витрачати зайвий час на те, щоб правильно зафіксувати сидіння і дитину в ньому. На жаль, у випадку серйозної ДТП ці кілька хвилин можуть виявитися платою за найдорожче, що є у родині. Якщо мова йде про захист своїх дітей, про економію часу не може бути й мови.
Нагадаємо, що правилами дорожнього руху в Україні забороняється перевозити дітей до 12 років без спеціальних автокрісел.

 
Попередня стаття Чи потрібно вимикати кондиціонер під час розгону?
Чи потрібно вимикати кондиціонер під час розгону?
Перетворення раритетного Jaguar, який майже 30 років гнив у заростях. ФОТО
Наступна стаття Перетворення раритетного Jaguar, який майже 30 років гнив у заростях. ФОТО

Популярні новини