5 порад для тих, хто вперше вибирає електросамокат

26 травня 2022

Криза з пальним змусила по-новому поглянути на електросамокат. Тепер це не дитяча забаганка чи вибір екоактивістів, а раціональна альтернатива автомобілю. Перелічувати переваги такого виду транспорту можна довго. Але, якщо ви вже зацікавились тим, як вибрати електросамокат, то точно усвідомили його плюси. Отже, поїхали?

Як правильно вибрати перший електросамокат

1. Визначте користувача та приблизні маршрути

Для кого вибираєте електросамокат? Ринок тішить асортиментом: є моделі для дітей, підлітків та дорослих. Відповідно, вони мають різну вагу, обмеження щодо навантаження та технічні параметри. Визначтесь, для кого купуєте транспорт. 

Далі оцініть, де найчастіше будете їздити: міським асфальтом, бруківкою чи стежками в парку. Має значення й те, чи збираєтесь з транспортом спускатись в метро або ж часто підніматись сходами в приміщенні. Від цього залежать технічні параметри самокату.

2. Розрахуйте оптимальну вагу

Хоча самокат створений для поїздок, його періодично треба носити в руках: спускати з квартири в будинку без ліфта, піднімати на висоту бордюра і таке інше. Якщо на ваших щоденних маршрутах багато подібних ситуацій, орієнтуйтесь на вік та фізичну силу райдера:

  • дитячий самокат зазвичай не важчий 12 кг,
  • самокат підлітковий може важити до 15 кг,
  • доросла модель має вагу від 15 кг.

Якщо ви плануєте брати з собою двоколісний електротранспорт в метро/трамвай, возити в машині або ж зберігати в невеликій квартирі, будьте уважні до його габаритів. Важливо, до яких мінімальних розмірів складається самокат.

Поради покупцям електросамоката

3. Подумайте про запас ходу

Збираєтесь на самокаті кататись сусіднім парком чи щоденно їздити через усе місто на роботу? Саме від цього залежить, з яким запасом ходу (діапазоном максимальної відстані на одному заряді) вам потрібен транспорт. Звичайно, якщо електросамокат розрядився, його можна використовувати як і звичайний, тобто, відштовхуватись ногою.

Для далеких мандрівок вибирайте модель з максимальною можливістю пробігу. Але врахуйте, що такі самокати зазвичай більше важать (мають більшу батарею) та дорожче коштують. 

Зауважте, що на запас ходу впливає вага райдера, манера поїздки та якість дорожнього покриття. Але про стиль керування та рельєф місцевості - далі.

4. Оцініть свій драйв

Електросамокати мають потужність від 100 до 6 000 Вт. Це означає, що в кожної моделі своя максимальна швидкість та здатність “витягнути” вас на підйом. Найпростіші варіанти розганяються до 10 км/год та чудово підходять дітям. А от дорослим для міста достатньо електросамоката потужністю біля 300 Вт, який зазвичай набирає до 30 км/год. Щоб підкорювати відносне бездоріжжя або ж зухвало випереджати автомобілі (не радимо з міркувань безпеки), вибирайте моделі з акумулятором до 700 Вт.

Логіка наступна: чим важчий райдер, більша швидкість та гірша якість дороги, тим потужніший потрібен електросамокат.

З якою потужність придбати електросамокат

5. Продумайте деталі: колеса, гальма, амортизатори

Електричні самокати комплектують:

  • камерними колесами, які забезпечують “м’якшу” поїздку,
  • безкамерними колесами, які виключають ризик проколу.

В деяких моделях поєднують обидва типи. 

Розмір коліс від моделі до моделі відрізняється та впливає на комфорт поїздки нерівною поверхнею. Чим більший діаметр, тим легше долати пересічену місцевість. Але зауважте, що великі колеса разом зі стабільністю поїздки додають електросамокату ваги.

Гальма в самокатах можуть бути: 

  • колодковими (дешевші),
  • дисковими (дорожчі).

По можливості, вибирайте електросамокат з амортизаторами для більшого комфорту на нерівних дорогах та підсвіткою для безпечних поїздок в темну пору доби.

Попередня стаття Toyota Camry 2011-2017: типові проблеми популярного седана
Toyota Camry 2011-2017: типові проблеми популярного седана
5 електрокарів, про які ви не чули
Наступна стаття 5 електрокарів, про які ви не чули

Популярні новини