Чим готова вразити компанія Apple? Автомобільним склом майбутнього!

24 червня 2020

В майбутньому штучний інтелект зможе регулювати колір, прозорість і теплопровідність автомобільного скла. При бажанні налаштування скла можна буде змінити голосом або за допомогою сенсора.

Вперше тонування автомобільного скла з'явилося в період II світової війни. Робили це звичайним балончиком з фарбою, яка наносилася розпилювачем на скло. Поки для всіх це був незвичний винахід, розводи і підтікання мало кого бентежили. Пізніше водії почали ставитись до цього більш уважно і відчувати певний дискомфорт.

У 60-х роках XIX століття вигадали новий метод: скло покривали плівками і перші екземпляри мали не тільки плюси. Перевагою однозначно був рівномірний розподіл барвника по всій площі, мінусом - швидка деформація і відшарування під впливом сонця. При цьому водіям в машині з такими вікнами було дуже жарко - через аксесуар порушувався теплообмін і створювався "ефект лазні" в салоні авто.

У 90-их роках XIX століття з'явилися більш вдосконалені металеві плівки, але термін служби цього нововведення був недовгим. Коли почали розвиватися технології мобільного зв'язку і GPS-навігація, водіям довелося вибирати між гарним склом і безперебійною роботою пристроїв. На жаль, через металеві плівки створювалися перешкоди і блокувалися сигнали мобільних телефонів і навігатора.

Зараз плівки зроблені з органічних речовин з домішками вуглецю - пристрої зв'язку ними не блокуються. Разом з тим, вони є хорошим захистом від сонячних променів, які шкодять шкірі. Але технології постійно розвиваються. Чим же ще зможуть здивувати нас інженери?

Не так давно в компанії Apple був отриманий патент, який називається "Системи з регульованими вікнами". Там перелічені та описані нові функції вікон - раніше про них тільки писали в книгах. У системи є штучний інтелект, який регулює світло, теплопровідність і враховує бажання водія.

Вікно компанії Apple буде включати кілька шарів скла: до складу якого входять полімери й інші матеріали, серед яких і сапфір. Завдяки такому спеціальному елементному складу матеріалів є можливість проводити регулювання властивостей вікон. Шари з змінними параметрами знаходяться між 2 прозорими листами. Відтінок багатошарових вікон, їх прозорість і відбивна здатність можуть змінюватися в залежності від погоди і бажань господаря автомобіля. Все це проводиться за допомогою голосового та сенсорного управління. Проте, які б налаштування ви не вибрали, вікна машини не дозволять сонячним променям потрапити в автосалон.

Завдяки змінним насиченості і відтінку кольору автовласники забезпечать себе і пасажирів конфіденційністю - все те, що відбувається в машині буде приховано від очей оточуючих. Можна їсти улюблені сендвічі і не відчувати незручність від споглядаючих і випадкових перехожих, можна їздити з дорогою автотехнікою в кримінальних районах. Система клімат-контролю здійснює регулювання температури і вологості в салоні.

Сонцезахисний щиток тепер не знадобиться - вікна з новаторською розробкою при високому рівні яскравості світла будуть автоматично діяти як "сонячні окуляри". Також механізм буде захистом від водіїв, які вночі їдуть назустріч і на невеликій відстані від авто, до якого наближаються, не вимикають дальнє світло.

 

Попередня стаття Авто з незареєстрованим ГБО: скільки прийдеться заплатити
Авто з незареєстрованим ГБО: скільки прийдеться заплатити
На українців чекає хвиля дешевих  вживаних дизельних авто з Німеччини
Наступна стаття На українців чекає хвиля дешевих вживаних дизельних авто з Німеччини

Популярні новини