Довіряй, але перевіряй: як дізнатися, що аербеги не спрацьовували

11 жовтня 2021

Ви вибираєте автомобіль з пробігом. Звичайно ж, "послухали" двигун, подивилися кузов і заглянули під днище. А як щодо безпеки? Ось 5 способів перевірити, чи спрацьовували аербеги та наскільки чесний з вами продавець.

1. Шукайте знаки

Купити авто з пробігом

Всі місця в салоні, в яких приховані подушки безпеки, позначені написами "AIRBAG", відповідними значками або іншими способами. Порахуйте всі виявлені аербеги та порівняйте їх кількість із заводською комплектацією. Цифри повинні збігатися. Якщо подушки не вистачає, є привід поставити продавцеві більше питань про історію авто.

2. Слідкуйте за приладами

Перевірка подушок безпеки в авто з пробігом

Під час вмикання запалювання на приладовій панелі висвічується піктограма подушки безпеки і гасне трохи пізніше інших. Так повинно бути зі справною системою. Якщо "AIRBAG" не світиться, це може свідчити про проблеми з безпекою. Можливо, вона спеціально відключена. Якщо лампочка не гасне, значить не працює датчик удару. Відповідно, система не відреагує в аварійній ситуації. 

3. Дивіться на деталі

Перевірка безпеки автомобіля перед купуванням

Дивіться уважно на колір кришок і заглушок, за якими "заховані" аербеги. Якщо елемент торпедо, бічні стійки або торці крісел відрізняються від решти обшивки, можливо, їх замінили. Про стороннє втручання в конструкцію подушок безпеки говорять нерівні шви, горби або вм'ятини в місцях їх розташування. 

4. Загляньте всередину

Перевірка аербега в кермі

Уважний огляд салону - це добре. Але сліди спрацьовування аербегів можуть бути ідеально замасковані. Попросіть продавця зняти заглушку з будь-якої подушки безпеки. Найпростіше на кермі. Замість аербега там цілком можна виявити... муляж. 

5. Використовуйте технології

Сканування автомобіля з пробігом

Досвідчені торговці автомобілями вміють приховати всі наслідки спрацьовування аербегів. Заглушки будуть збігатися за кольором, а значок на панелі буде загорятися і гаснути як годиться. Піктограма світиться тому, що на лампочці встановлений таймер, а подушок може взагалі не бути. 

Для таких ситуацій існує діагностичний сканер. Перевірити ним авто можна в автомайстерні. Мультиметр зчитує помилки системи безпеки, визначає спрацьовування аербегів і виявляє стороннє втручання. Хоча, і тут немає гарантії. Майстри стверджують, що неякісний сканер можна легко "обдурити". 

Використовуйте всі доступні способи перевірки системи безпеки автомобіля. Це не менш важливо, ніж технічний стан. 

Попередня стаття 3 причини поміняти позашляховик на мінівен
3 причини поміняти позашляховик на мінівен
Що таке турбо-лаг та чим небезпечний?
Наступна стаття Що таке турбо-лаг та чим небезпечний?

Популярні новини