Електромобіль: як це їздити без коробки передач?

11 серпня 2021

Бензинові та дизельні двигуни можуть бути пов'язані як з механічною, так і з автоматичною коробкою передач, а у електромобілів взагалі немає коробки передач. Як же влаштована трансмісія електрокара?

Як перемикаються передачі в електрокарі

Як працює трансмісія електромобіля?

Електродвигуни передають потужність на колеса інакше, ніж звичайні мотори. Тому електромобілі, як правило, мають простий перемикач, який імітує налаштування автоматичної коробки передач.

Купити електромобіль в Україні

Подібно рівню передачі в автомобілі з автоматичною коробкою передач, цей перемикач дозволяє вам вибрати «Drive», щоб рухатися вперед, «R» для заднього ходу і «N» для нейтралі. Деякі мають додаткові режими (Eco або Sport), які дозволять змінити стиль водіння автомобіля, але ніяк не впливають на спосіб роботи трансмісії. 

Чим відрізняється водіння електромобіля?

Після старту з місця вас може здивувати відсутність відчуття перемикання передач при прискоренні та уповільненні. Замість цього є тільки плавний, лінійний привід аж до крейсерських швидкостей і назад до повної зупинки. Це особливо вражає, враховуючи, наскільки швидко можуть розганятися деякі електромобілі. Tesla Model S Performance, наприклад, набирає 100 км/год всього за 2,3 секунди, що робить сімейний седан швидшим за суперкари.

Причина в тому, що електродвигуни гнучкіші, ніж звичайні двигуни, що працюють на паливі. Електромотор може миттєво розвинути тягове зусилля, як тільки ви натиснете на педаль акселератора. Електродвигуни також енергоефективні у всьому діапазоні обертів. Це означає, що їм не потрібно залишатися в одному вузькому діапазоні обертів, як звичайному ДВС, щоб забезпечити оптимальну продуктивність.

Чим відрізняється водіння електрокара від звичайного авто

Різні передавальні числа допомагають традиційному мотору витримувати цей вузький діапазон потужності на різних швидкостях руху. Ось чому бензиновий автомобіль легко розганяється до 30 км/год на першій передачі, але не може рухатися швидше, якщо не перемкнути передачу. 

Електромобіль може досягти максимальної швидкості на одній передачі, яка обрана інженерами, щоб запропонувати кращий компроміс між низько- і високошвидкісними характеристиками. 

Електромобіль простіший в обслуговуванні?

Одношвидкісна установка значно спрощує збірку та обслуговування електромобілів. Використання трансмісії з декількома передачами миттєво збільшить ціну автомобіля. 

Однак це правило єдиної передачі може змінитися для електромобілів в майбутньому. У Формулі E, серії електричних одномісних гонок, деякі команди вважають за краще використовувати в автомобілях триступеневу коробку передач, щоб забезпечити оптимальне поєднання продуктивності та ефективності, оскільки вихідна потужність обмежена правилами.

Для дорожніх автомобілів було продемонстровано кілька концепцій, які передбачають, що дешеві двоступеневі коробки передач можуть бути використані в деяких майбутніх електричних моделях, оскільки це дозволить встановлювати менші, слабші і дешевші електродвигуни та збільшувати запас ходу без шкоди для продуктивності.

Яка коробка передач у гібридних автомобілів?

Одношвидкісна трансмісія встановлюється на чистих електромобілях. А як щодо «м'яких гібридів» і плагін-гібридів (PHEV), які мають як електромотор, так і бензиновий або дизельний двигун? Щоб керувати ним, вам не доведеться звикати ні до чого нового або складного. Але кожен виробник використовує різні підходи в своїх гібридах. 

Купити гібридний автомобіль в Україні

BMW оснащує PHEV системою двох передач, Toyota - традиційнішою безступінчатою CVT. Mitsubishi PHEV Outlander має «одношвидкісну» коробку передач, яка працює в режимі EV. 

Управління електромобілем відрізняється від водіння звичайної машини через відсутність традиційної КПП. Але це не ускладнює життя водієві, а навіть навпаки.

Попередня стаття Що означають різнокольорові смужки на нових покришках?
Що означають різнокольорові смужки на нових покришках?
У мережі АІС можна купити найдоступніший кросовер в класі D SUV - FAW X80, всього за 427 700!
Наступна стаття У мережі АІС можна купити найдоступніший кросовер в класі D SUV - FAW X80, всього за 427 700!

Популярні новини