Електросамокати стають “розумними”: які нові технології варто очікувати?

24 березня 2023

Наближення тепла змушує згадати про електросамокати. Для когось це розвага, а для когось - альтернатива душному міському транспорту або ж швидкий спосіб дістатись до потрібної локації. Якою б не була мотивація користуватись електричним самокатом, наступна інформація буде для вас цікавою. Адже розкажемо про нові технології на ринку легкого персонального електротранспорту.

Якими будуть електричні самокати в майбутньому

1. “Розумні” самокати

З кожним днем “розумнішими” стають не лише наші звичні гаджети. Вже сьогодні можна купити електросамокат з круїз-контролем чи дистанційним керуванням. Однак виробники не зупиняються. На ринку з'являються моделі, з опціями, які не поступаються асистентам водія авто:

  • автоматичне гальмування. Деякі електросамокати здатні зменшувати швидкість або повністю зупинятись у разі виявлення перешкоди на шляху;
  • автоматичне зниження швидкості. Технологія дозволяє автоматично переходити на низьку швидкість в обмеженій зоні або на ділянці дороги з великою кількістю пішоходів та велосипедистів;
  • електронне управління стабільністю, яке допомагає зберігати рівновагу та уникати падіння.

2. Швидка та бездротова зарядка

Час стає все ціннішим ресурсом, тому розробники шукають способи пришвидшити зарядку усіх пристроїв. Електросамокати - не виключення. Компанії в різних країнах світу працюють над технологіями, які скоротять час зарядки. Деякі моделі можуть заряджатися до 80% за менше ніж годину. Шкода, поки не це масові варіанти.

Паралельно з швидкою зарядкою розробляються бездротові рішення. Така технологія дозволяє заряджати батарею електросамоката безпосередньо через поверхню, на якій він стоїть, без підключення кабелю. Гарна новина в тому, що немає необхідності замінювати батареї. Бездротові зарядні майданчики можуть обслуговувати транспорт популярних брендів без модернізації.

Новинки в світі електросамокатів

3. Екоматеріали та композити

Прагнення зробити електросамокат легшим, маневренішим та продуктивнішим змушує виробників шукати нові матеріали для їх виготовлення. Фахівці експериментують з композитами, які поєднують в собі карбонові волокна, алюмінієві та магнієві сплави, пластик. Також працюють над нанообробкою поверхні, яка дозволить знизити опір повітря і підвищити швидкість та дальність поїздки.

Актуальним буде питання біорозкладних та виготовлених з вторинної сировини матеріалів, адже зменшення впливу на довкілля стає в світі ще гострішим.

Що в підсумку? Цілком ймовірно, що через кілька років ви їздитемете електросамокатом з легкого карбону, який “вміє” виявляти та розпізнавати дорожні знаки та самостійно регулює швидкість. А заряджати будете транспорт без дротів на парковці біля офісу чи дому. Таке майбутнє цілком реальне, адже десяток років тому на вулицях міста ще не було жодного електросамоката!

Попередня стаття Кермо з кори та хутро з бамбука: що ви не знали про інтер'єри сучасних авто
Кермо з кори та хутро з бамбука: що ви не знали про інтер'єри сучасних авто
Чому пригін з Канади став популярним? Розглянемо 5 причин
Наступна стаття Чому пригін з Канади став популярним? Розглянемо 5 причин

Популярні новини