До чого призведе скасування акцизного збору на евробляхи

18 вересня 2019

Розглянемо коротко діючі правила митного оформлення.

Вартість розмитнення автомобіля на єврономерах включає ПДВ, 3% збору в пенсійний фонд, мито на ввезення транспортних засобів і акцизний збір (на протязі 90 днів).

Для власників автомобілів на європейських номерах зараз діють такі штрафні санкції:

  • затримка оформлення авто з європейською реєстрацією (більше 30 днів) - 170 тисяч гривень або конфіскація цього транспорту;

  • за водіння авто з іноземною реєстрацією - 8,5 тисяч гривень;

  • повторне протягом року водіння автомобілем на єврономерах - 17 тисяч гривень і відсутність дозволу на водіння протягом року.

Нещодавно в ВРУ зареєстрували законопроект № 2132 про скасування акцизу на ввезення транспортних засобів в Україну. Автори проекту справедливо відзначили, що теперішній акциз суперечить податковій політиці.

За податковим кодексом збори і податки повинні бути встановлені відповідно до платоспроможності платників податків. У проекті сказано, що бюджетні автомобілі купують незаможні люди. Високі ставки в комбінації з непідйомними акцизними податками в кілька разів перевищують ціну самої машини. Саме тому було запропоновано знизити оподаткування дешевих авто.

Для автомобілів з європейської реєстрацією повинні скасувати акцизний збірДіючі ставки не відповідають принципу соціальної справедливості, призводять до податкової дискримінації, гальмують зростання українського автовиробництва, не дають адаптуватися до світових стандартів і формують штучні перешкоди для розвитку авторинку.

У законопроекті пропонують виключити акциз на:

  • легкові авто і кузови до них;

  • причепи та напівпричепи;

  • пасажирський транспорт (10+ пасажирів);

  • вантажні транспортні засоби;

  • мотовелосипеди і мотоцикли.

Законопроект повинен сподобатись покупцям нових дорогих авто з потужними двигунами. Зараз акцизний збір залежить від об`єму двигуна. У майбутньому такі машини обійдуться дешевше.

Розмитнення дорогих авто з Європи з потужними двигунами буде коштувати дешевше після прийняття законопроекту

Окрім інших проблем в нашому суспільстві, стан екології - дуже важливе питання. Кількість вихлопних газів залежить від технічного стану авто і збереження його оригінальної конструкції. Якраз тому законопроект №2132 передбачає обов'язковий технічний огляд вживаних автомобілів, щоб обмежити ввезення авто, що несуть шкоду екології.

Метою скасування акцизу є збільшення попиту українців на транспортні засоби та стимулювання активного поновлення авторинку. Автори проекту хочуть, щоб технічно несправні і старі машини замінялися новими, більш екологічними автомобілями.

Правда, є інша сторона медалі. Вартість розмитнення може зменшитися на 4-40%, в залежності від ціни і року авто, об`єму і типу мотора. Є припущення, що в Україні може збільшитися кількість іномарок з Європи старше 5-8 років, оскільки акцизний збір суттєво збільшував ціну саме на такі автомобілі. Тобто на українських дорогах може з'явиться ще більше евроблях, які не відповідають міжнародним нормам екології.

Нагадаємо, скасування акцизу не виключає сплату таких податків:

  • мито на ввезення транспорту (10% від митної вартості транспорту);

  • мито для дизельних автобусів з об'ємом двигуна більше 5 л, що займаються перевезенням пасажирів (10 і більше), - 20%;

  • для нових автомобілів 2019 року з Європи мито буде 4-6,4% в залежності від типу і об'єму мотору;

  • ПДВ (20% від митної вартості автомобіля);

  • військовий збір 1,5%;

  • оформлення на митниці.

 

Попередня стаття Перетворення раритетного Jaguar, який майже 30 років гнив у заростях. ФОТО
Перетворення раритетного Jaguar, який майже 30 років гнив у заростях. ФОТО
Найнебезпечніші пісні для водіїв
Наступна стаття Найнебезпечніші пісні для водіїв

Популярні новини