Як зрозуміти, що ваші літні шини пора міняти. Поради від Guma.com.ua

13 березня 2024

Автомобільні шини-єдина деталь, яка контактує з дорожнім полотном і забезпечує надійне керування транспортним засобом. Вони постійно стикаються з викликами у вигляді різних швидкісних режимів, дорожніх і погодних умов, різких поворотів і маневрів, екстрених гальмувань. Забезпечити найкращі зчіпні характеристики річним покришкам дозволяє продуманий дизайн протектора. Його стан безпосередньо впливає на безпеку шин. Ось чому важливо знати, як визначити ступінь зносу протектора, щоб вчасно замінити шини.

65f06ec911650.webp

Визначаємо рівень зносу

Сезонні покришки мають різний склад компаунда. Так, гумова суміш літніх шин більш жорстка, щоб успішно справлятися з викликами літньої спеки. Від того, з якої гуми зроблені шини, залежить і те, як довго вони прослужать. Грає роль і стиль управління, і умови експлуатації, і багато інших факторів. Існують критичні показники зносу протектора. Для літньої гуми цифри становлять 1,5-1,6 мм. Саме така глибина дренажних канавок вказує на те, що шини більше не можуть повною мірою забезпечити безпеку управління.
Для визначення глибини протектора можна використовувати різні інструменти. У професійних шиномонтажах застосовують спеціалізоване обладнання. Водії можуть скористатися глибиноміром, штангенциркулем, лінійкою або монеткою. Вимірювальний прилад необхідно опустити між протекторними блоками, і зняти показання.

65f06d8cb58ba.webp

Є й інші методи визначення ступеня зносу. Так, багато виробників оснащують свою продукцію спеціальними маркерами, які дають водієві зрозуміти, що прийшов час заміни шин. Як правило, маркери являють собою різнокольорові прошарку в протекторі, які з'являються в міру стирання покришок. Інформація про те, які маркери використовував виробник, повинна бути в супровідній літературі до комплектуючих. Також можна попросити консультацію у продавця.

Всі вищевказані методики мають місце і використовуються водіями повсюдно. І все ж, експерти рекомендують найнадійніший з усіх можливих – регулярно відвідувати спеціалізовані салони і перевірені СТО, де досвідчені професіонали дадуть відповідь на всі ваші запитання і дадуть грамотні рекомендації щодо стану ваших шин. Вони не тільки визначать рівень зносу гуми, але і вкажуть на нерівномірність стирання, якщо вона є. У цієї проблеми можуть бути різні причини – від неправильного рівня тиску до збою балансу Розвал-ходіння. Всі ці недоліки можуть бути тут же виправлені фахівцями сервісу, так що ви будете впевнені, що ваші шини надійно захищають вас від аварійних ситуацій, і збережуть зчеплення з літньою трасою в будь-яких погодних умовах.

Чому нерівномірне зношування - це небезпечно

65f06e158334f.webp

Комплектуючі можуть стиратися нерівномірно з різних причин, про які ми говорили вище. Щоб визначити нерівномірний знос, потрібно проводити виміри в різних місцях протектора. Так ви зрозумієте, з чим маєте справу, і зможете вжити необхідних заходів. Якщо ви виявили, що на різних ділянках протектор стертий нерівномірно, ступінь зносу визначається за мінімальними показниками. Навіть якщо глибина дренажних канавок становить 1,5 мм в одній з ділянок, а в інших вона більше, це вже привід задуматися про заміну шин.
Якщо водій в літній період часто виїжджає за місто, де якість дорожнього полотна залишає бажати кращого, в плечових зонах можуть утворитися небезпечні ділянки. Через зіткнення з різними перешкодами у вигляді ям і вибоїн, через їзду по бездоріжжю, зловживання різкими і агресивними маневрами в цій зоні протектора можуть утворюватися прорізи, тріщини, вм'ятини, які не видно неозброєним оком. Такі проблеми виникають також у випадках, коли тиск в покришках виставлено неправильно. Дізнатися, наскільки сильно шини постраждали від неякісного дорожнього покриття, також краще на СТО.

65f06bf64a1fa.webp

Пошкоджені боковини можуть стати причиною раптового розриву шини, особливо, при швидкісному русі. Це спровокує аварійну ситуацію і загрожує тяжкими наслідками не тільки для водія, але і для інших учасників дорожнього руху. Особливо уважними слід бути власникам низькопрофільних літніх шин, адже такі комплектуючі більше за інших схильні до пошкоджень бічної частини.

Якщо ви виявили, що ваші шини зношені і потребують заміни, найкращим рішенням буде звернутися до послуг інтернет-магазину Guma.com.ua. на нашому сайті представлений величезний вибір якісних оригінальних покришок від виробників зі світовим ім'ям. Ми пропонуємо найкраще поєднання ціни та якості на ринку.

Попередня стаття Castrol відзначає 125 років
Castrol відзначає 125 років
Весняне оновлення авто: обираємо вживані колісні диски
Наступна стаття Весняне оновлення авто: обираємо вживані колісні диски

Популярні новини