Накачування шин азотом: вся правда

6 грудня 2019

На сьогоднішній день шиномонтажні майстерні пропонують додаткову послугу - накачування шин азотом (замість повітря). Майстри запевняють, що подібна опція допоможе автомобілю:

  • збільшити плавність ходу;
  • їхати тихіше;
  • поліпшити динаміку.

Крім цього, обіцяють, що покришки служитимуть довше. Правда, є нюанс: працівники шиномонтажу не конкретизують, наскільки сильно зміняться ці показники. Давайте спробуємо розібратися.

Повернемося трохи до шкільної хімії. Атмосферне повітря містить кисень (20%), азот (78%) та інші гази (2%). Інакше кажучи, основна складова повітря - той же азот. Виходить, клієнти платять за 22% азоту? Якщо бути гранично точним, все повітря відкачати з шин неможливо - 3-5% все-одно залишиться. Тобто власники автомобіля фактично платять за 17-19% азоту.

Працівники шиномонтажу можуть запевняти вас, що після проведеної процедури машина буде їхати плавніше і тихіше так, як безпружинна маса зменшиться внаслідок зменшення питомої маси азоту порівняно з повітрям.

Безпружинна маса - маса, яка не підтримується автомобільними ресорами (гальма, шини, диски, підшипники, балки, підвіски, мости, амортизатори і пружини, ресори).

Насправді так і є: кисень важче азоту. Але та кількість азоту, про яку йде мова, велику роль в роботі підвіски авто не зіграє. Хіба що працівники сервісу навмисно не накачають шини азотом з меншим рівнем тиску.

Для поліпшення плавності ходу рекомендуємо вам перебрати підвіску; придбати не сталеві диски, а литі (або ковані, які краще литих); купити шини класом вище. Тоді зміни дійсно будуть відчутними.

Динаміка теж особливо не зміниться - азот на це не вплине. Краще виберіть найбільш оптимальний рівень тиску в шинах, через що вони стануть легші, а величина вибігу - більша.

Вагомим аргументом співробітників шиномонтажних майстерень є підвищений термін служби шин при накачуванні їх азотом. Дійсно, молекули кисню значно менші частинок азоту, завдяки чому вони легше улетучаться через гуму шини, завдяки чому в колесах тиск утримується менше часу. Але ніхто не згадує, що прогресивні конструкторські рішення та інноваційні герметичні матеріали покришок звели рівень витоку повітря до мінімуму.

Крім перерахованих вище переваг азот також більш нейтральний до вологості, в зв'язку з цим не утворюється корозія. Це правда. Також з повітря в шини потрапляє невелика кількість вологи. Але необхідно враховувати, що на колеса зовні є постійний хімічний і механічний вплив. Тому більш ймовірне зношування протектора, ніж шини зсередини.

Можна зробити висновок, що позитивні властивості азоту все ж є, але вони не настільки відчутні. Отже, для поліпшення поведінки авто краще купити покришки класом вище і якісні диски.

 

Попередня стаття 3 функції кнопки рециркуляції повітря, якими ви не користуєтеся
3 функції кнопки рециркуляції повітря, якими ви не користуєтеся
3 позашляховика, які практично неможливо перепродати
Наступна стаття 3 позашляховика, які практично неможливо перепродати

Популярні новини