Нетто та брутто: розбираємось з цінами на европейських автосайтах

8 вересня 2022

Чим відрізняється ціна нетто від брутто

На европейских сайтах можна побачити дві ціни автомобіля - нетто та брутто. Це доволі незвично для українця. Адже ми звикли до того, що цінник в оголошенні лише один. Отже, прийшов час розібратись з особливостями нетто та брутто. 

Що таке нетто?

Нетто - це вартість авто без європейського податку на додану вартість (ПДВ). Сума ПДВ відрізняється залежно від країни ЄС, тому варто бути уважними. До прикладу, в Німеччині цей податок складає 19% від вартості товару, в Литві - 21%, в Польщі - 23%.

Що таке брутто?

Брутто - вартість авто з ПДВ. Тобто, ця цифра завжди буде більшою. Різницю між брутто та нетто можна повернути, якщо автомобіль купує нерезидент ЄС та реєструє транспортний засіб за межами ЄС. Саме про це розкажемо детальніше.

Умови повернення ПДВ

Отже, покупець, який придбав автомобіль в країні Євросоюзу та зареєстрував за його межами, може повернути ПДВ. Тобто, отримати назад різницю між ціною брутто та нетто. Для цього потрібно:

  • придбати автомобіль у продавця, який є юридичною особою. Фізичні особи, які продають автомобілі, не повертають ПДВ;
  • уточнити у продавця можливість та терміни повернення податку, відповідно до законів конкретної країни. Бажано завірити це в письмовій формі;
  • оформити договір купівлі-продажу/інвойс/фактуру, де окоремим пунктом вказано повернення податку (винесено в окрему квитанцію);
  • оформити експортну декларацію;
  • перетнути кордон та отримати спеціальну відмітку в експортній декларації.

Якщо всі документи бути оформлені правильно, покупець отримує повернення податку. Термін повернення коштів - від кількох тижнів до кількох місяців.

Поширені питання про ціну “Нетто” та “Брутто”

1. В оголошенні вказана ціна Netto та Brutto. Яку суму я маю заплатити?

Покупець сплачує більшу вартість - Brutto, а різницю з меншою вартістю, тобто, ПДВ, можна повернути.

2. Продавець віддає авто за ціною Netto, але вимагає заставу в розмірі ПДВ. Чому? 

Дилер, який продає авто на експорт, повинен повернути ПДВ та відзвітувати про це податковій своєї країни. Це відбувається після того, як транспортний засіб перетне кордон та отримає відповідну позначку в експортних документах. Якщо ж покупець не експортує авто або не реєструє його за межами ЄС, продавець все одно платить податок за цю машину. Тому, для власної “підстраховки” дилери вимагають завдаток, сума якого дорівнює ПДВ (інколи може бути меншою, все залежить від продавця).

3. В оголошенні вказана лише ціна “Brutto”. Чи може продавець повернути мені податок?

Ні. Якщо продавець вказує тільки ціну “брутто”, повернення неможливе. 

4. Повернути ПДВ можуть лише покупці-фізичні особи?

Ні. Повернути ПДВ можуть як фізичні, так і юридичні особи, якщо вони не є резидентами ЄС та купують транспорт на експорт.

Для уникнення непорозумінь завжди уточнюйте у продавця, за якою ціною він продає авто, нетто чи брутто, та чи є можливість повернення різниці.

Попередня стаття Чому невигідно їздити трасою на електрокарі?
Чому невигідно їздити трасою на електрокарі?
Який кросовер вибрати?
Наступна стаття Який кросовер вибрати?

Популярні новини