Пам'ятка водія 2019: ваші права і зобов'язання

11 вересня 2019

Патрульна поліція часто поводиться неправомірно з водіями, перевищуючи свої службові повноваження. Відбувається це через незнання прав власниками авто та ігнорування їх поліцейськими. Розглянемо основні права водія, які він повинен знати в разі зупинки його патрулем, і які незаконні дії може зробити поліція по відношенню до власника автомобіля.

Зупинка

У ПДР внесені деякі корективи, відповідно до яких використання жезла поліцейським дозволено тільки в разі регулювання руху на дорогах.

У той же час втратило силу правило, згідно з яким патрульні мають право зупинити авто за допомогою жезла.

За допомогою жезла поліцейський не має права зупиняти автомобіль

Зараз інспектори зупиняють транспорт тільки за допомогою:

  • руки, яка вказує на авто і місце, де повинен стати автомобіль;

  • сигнального диска з червоною пластиною ( "льодяника");

  • гучномовця;

  • спеціального табло з вимогою зупиниться;

  • включених синьо-червоних або червоних маячків.

Господар авто зобов'язаний зупинити свій транспорт лише в разі вищеперелічених причин. Тобто, якщо поліцейський буде махати жезлом, ви можете спокійно його проігнорувати, - вимога є незаконною.

Зверніть увагу, якщо полісмен зупиняє транспортний засіб в непризначеному для цього місці, він може притягнути до відповідальності водія. При відсутності відеореєстратора і знятої конфліктної ситуації господар авто не зможе підтвердити свою правоту. В такому випадку водій, по можливості, може попросити пасажира авто зняти все на камеру телефону. Тому, щоб уникнути інциденту, при таких обставинах власник автомобіля зобов'язаний зупинятися тільки в призначеному місці.

"Спілкування" з поліцією

Після зупинки транспортного засобу співробітник патрульної поліції повинен підійти, привітатися, сказати своє звання, посаду і прізвище. Ви маєте повне право вимагати посвідчення поліцейського і записати собі всю потрібну інформацію.

Потім патрульний озвучує причину зупинки авто. Наведемо перелік причин, за якими автомобіль повинен бути зупинений:

  • Порушення власником автомобіля ПДР;

  • Несправність транспортного засобу, з якими неможливо продовжувати їхати далі;

  • Поліцейська орієнтування, згідно якого люди в авто або сама машина причетні до аварії, або пасажири причетні до адміністративного або кримінального правопорушення;

  • Автомобіль в розшуку;

  • Опитування поліцією пасажирів або господаря транспорту про подробиці правопорушення в ролі свідків;

  • Є потреба в залученні водія до вчинення допомоги поліції або учасникам дорожнього руху, також в ролі понятого при оформленні протоколу;

  • Тимчасове обмеження руху автомобілів на певній ділянці дороги;

  • Вантаж на авто погано зафіксований, що створює небезпеку на дорозі (правило в основному відноситься до вантажних автомобілів);

  • Незаконно встановлені сирена або проблискові маячки.

Причини, через які поліція може зупинити автомобільЯкщо формулювання причини нечітке або полісмен уникає відповіді - його дії неправомірні і виконувати його вимоги немає необхідності. Наприклад, в Одесі, часто зупиняють водіїв, озвучуючи подібні причини: "рух на автомобілі з іноземною реєстрацією", "закінчився термін режиму тимчасового ввезення" і подібні. Дані причини - неправомірні.

Після того, як причина зупинки позначена, співробітник поліції може зажадати показати тільки такі документи:

  • Посвідчення водія;

  • Страховку;

  • Техпаспорт на авто;

  • Дозвіл на спеціальні сигнали, якщо вони встановлені.

Також, якщо ви їдете на вантажному автомобілі, то потрібні документи на вантаж або на пасажирів в разі, якщо це пасажироперевезення.

Якщо поліцейський вимагає показати довіреність на управління, це незаконно.

Також згідно зі статтею 9 З.У. "Про національну поліцію" співробітники поліції виконують свою роботу прозоро і відкрито. Тому спілкування з поліцією можна фіксувати на фото- та відеотехніка.

Поверхневий огляд

Після обумовленої причини зупинки поліцейські проводять процедуру під назвою "поверхнева перевірка". Для її здійснення повинні бути такі підстави:

  • Якщо є підозри, що в автомобілі є людина, чия свобода незаконно обмежується, або правопорушник;

  • Перебування в транспорті речей з обмеженим оборотом або речей, які несуть потенційну загрозу здоров'ю і життю людей;

  • Якщо у поліції є причини думати, що в транспортному засобі знаходиться річ, яка є знаряддям для вчинення правопорушення (або ця річ - саме авто).

Зверніть увагу, "поверхнева перевірка" здійснюється без активного сприяння поліцейських. Співробітник правоохоронних органів може попросити вас відкрити двері в авто або багажник і вивчити вміст, не торкаючись до вашого майна. Якщо поліція починає активно брати участь у цих заходах, це вже називається обшуком, для якого обов'язково потрібно скласти протокол і залучити 2 понятих. Згадка про це остудить дії поліції.

Пам'ятайте, не варто починати розмову з конфлікту. Будьте ввічливі - це вирішить безліч проблем. Але якщо це не працює, нагадайте про свої права і сміливо себе захищайте.

 

Попередня стаття Сенсаційний гіперкар Devel Sixteen показався на дорозі ... і не зміг вразити глядачів
Сенсаційний гіперкар Devel Sixteen показався на дорозі ... і не зміг вразити глядачів
Чи потрібно вимикати кондиціонер під час розгону?
Наступна стаття Чи потрібно вимикати кондиціонер під час розгону?

Популярні новини