Патрульна поліція запропонувала карати за літні шини взимку

25 листопада 2020

Патрульна поліція України знайшла спосіб знизити кількість ДТП в зимовий період. Правоохоронці запропонували на законодавчому рівні зобов'язати водіїв "перевзувати" автомобілі в зимову гуму. 

Чи будуть штрафи за літню резину взимку Літні покришки втрачають еластичність при температурі нижче +7°C. Це означає, що зчеплення коліс з дорожнім покриттям погіршується, маневрування - ускладнюється, гальмівний шлях - стає довшим. Обов'язкова заміна літньої гуми на зимову знизить аварійність на дорогах в ожеледь, сніг та сльоту. 

Юристи скептично ставляться до ідеї зобов'язати водіїв міняти покришки по сезону. Проте, така практика успішно працює в країнах Європи: Швеції, Фінляндії, Естонії, Словенії, Латвії, Чехії, Австрії, Німеччині, Румунії. 

У Німеччині поїздка в снігопад або ожеледь на літній гумі обійдеться штрафом € 60,створення перешкоди пішоходам або іншим ТЗ - € 100. У Румунії штрафи ще вище - від € 555 до € 889. 

В Україні сезонна зміна покришок поки не врегульована законодавством. Про стан коліс і шин автомобілів йдеться тільки в українських ПДР, п. 31.4.5. 

Попередня стаття JETOUR – відбулась офіційна презентація нового бренду в Україні
JETOUR – відбулась офіційна презентація нового бренду в Україні
Найочікуваніші електромобілі 2020 року
Наступна стаття Найочікуваніші електромобілі 2020 року

Популярні новини