Фарбування під прилад: інформація для тих, хто шукає авто в рідній фарбі

23 жовтня 2021

Фарбування під прилад - це фарбування деталі авто шаром ЛКП в межах заводського значення. Майстри наносять фарбу і лак так, що товщиномір показує "рідні" для конкретної моделі цифри. 

У професійних автомалярних існує своє значення "фарбування під прилад". Йдеться про спеціальний пристрій спектрофотометр, який допомагає визначити код і рецептуру конкретної фарби. 

Що таке фарбування під прилад

Продавцями та покупцями на авторинках використовується перше значення "фарбування під прилад" або "під товщиномір".

Чим вигідне фарбування під прилад для продавця?

Як вибрати автомобіль з пробігом в рідній фарбі

Фарбоване під прилад крило або кришка багажника майже неможливо відрізнити від решти, фарбованого на заводі, кузова. Технологія схожа на звичайне фарбування: наносять грунт, фарбу і лак. Потім дивляться на показники товщиноміра та доводять їх до потрібних додатковими шарами. 

Фарбування авто з дотриманням заводських пропорцій коштує дорожче, ніж звичайне. Але й дає можливість вигідніше продати машину. 

Чим небезпечне фарбування під прилад для покупця?

Особливості вибору автомобіля з пробігом на автобазарі

Вибираєте машину на автобазарі й продавець запевняє, що вона не бита і не фарбована? Навіть якщо мікрометри на товщиномірі точно збігаються з заводськими, це не гарантує безаварійності транспортного засобу. До чого ж потрібно бути готовим покупцеві?

  1. Мало хто буде перефарбовувати під прилад елемент через невелику подряпину. Такий вид малярних робіт дорогий, тому пошкодження повинні бути серйозними. 
  2. У кожної марки, і навіть моделі, свої норми товщини фарби. Навіть різні покоління відрізняються. Наприклад, третя генерація Honda CR-V має заводське ЛКП товщиною 80-100 мкм, четверта - 95-125 мкм.
  3. Не варто орієнтуватися на дах або капот, як зразок товщини ЛКП. Краще заздалегідь дізнатися стандартні для моделі конкретного року випуску.  
  4. Фарбування "під заводське" може приховувати оригінальну якісну деталь. А може й деталь з дешевого металу, який через рік покриється іржею. Добре, якщо вдасться виявити маркування заміненого елементу й вивести продавця на чисту воду. Тільки як дізнатися, яку конкретну частину кузова ремонтували або? Чи  авто справді не фарбоване?
  5. Експерти вміють відрізнити заводське фарбування від якісного, але зробленого в майстерні. Візуально визначається шорсткість, шагрень, різнотона, напилення на кромках, а також сліди монтажу деталі.

Фарбування під прилад - це послуга, яка сама по собі не хороша, і не погана. Все залежить від власника машини і цілей, які він переслідує. З одного боку, технологія допомагає зберегти машину "як новою". З іншого, метод використовують нечесні продавці, щоб успішно продати биту машину неуважному покупцеві.

Попередня стаття Як паркувати авто, щоб не отримати штраф: коротко про ПДР
Як паркувати авто, щоб не отримати штраф: коротко про ПДР
ПДР по-новому: що чекає українців з 1 листопада 2021
Наступна стаття ПДР по-новому: що чекає українців з 1 листопада 2021

Популярні новини