Помічники водія: короткий огляд технологій

31 березня 2023

Підібрати комплектацію авто з асистентами водія

Сучасні автомобілі оснащені безліччю технологій безпеки. Ці опції спрощують керування транспортним засобом для водія та знижують ризик аварії. Ось декілька найкрутіших та найсучасніших технологій безпеки в автомобілях:

1. Автоматичне екстрене гальмування (AEB). Технологія використовує камери та датчики для виявлення перешкод на дорозі. Асистент може автоматично зупинити автомобіль, якщо водій не встигає зреагувати.

2. Система контролю сліпих зон (Blind Spot Monitoring System). Ця опція “вміє” виявити автомобілі, які знаходяться в сліпих зонах. Система контроля сліпих зон є незамінною для водіїв в місті, адже “виручає” під час зміни смуги руху.

3. Система контролю втоми водія (Driver Alertness Monitoring System). Помічник водія відслідковує поведінку водія та сповіщає його, якщо з'являються ознаки втоми або неуважності на дорозі. Такий асистент стане в нагоді тим, хто часто та далеко їздить наодинці. Адже сонливість підкрадається непомітно та може наробити лиха.

Помічник в паркуванні автомобіля

4. Система стабілізації курсу (Electronic Stability Control). Асистент допомагає водієві контролювати автомобіль на дорозі шляхом автоматичного розподілу крутного моменту між колесами, що знижує ризик втрати керування та заносу.

5. Система розпізнавання дорожніх знаків (Road Sign Recognition System). Технологія розпізнає дорожні знаки та відображає їх на панелі приладів. Опція допомагає водієві зберігати швидкість в межах дозволених обмежень.

6. Система допомоги під час руху назад (Rear Cross Traffic Alert - RCTA). Справжня “чарівна паличка” для жителів мегаполісів з тісними парковками. Система камер та датчиків виявляє рух інших учасників дорожнього руху під час виїзду авто заднім ходом та відображає інформацію про їх напрямок на екрані мультимедійної системи або на панелі приладів. Тільки уявіть, скільки розбитих фар, бамперів, зіпсованих нервів та витрат можна уникнути з таким помічником? 

7. Система допомоги в паркуванні (Parking Assist). Технологія допомагає водію паркуватися безпечно та точно. Система має камери та сенсори, які збирають інформацію про простір та об'єкти навколо автомобіля. На основі даних асистент розраховує траєкторію руху автомобіля та може автоматично керувати кермом.

Не варто нехтувати технологіями безпеки, адже вони дбають про збереження життя водія, решти учасників дорожнього руху та транспортні засоби. Нагадуємо, що на Automoto.ua є розширений пошук, який допомагає підібрати автомобіль з потрібними параметрами, серед яких і опції безпеки.

Попередня стаття Білі плями на лобовому склі: як видалити та уникнути?
Білі плями на лобовому склі: як видалити та уникнути?
Європейські кросовери до 20 000$: шукаємо на Automoto.ua
Наступна стаття Європейські кросовери до 20 000$: шукаємо на Automoto.ua

Популярні новини