Таємниця символу: що означає “рибка” на машині

13 грудня 2021

Автомобілі часто прикрашають наклейками. І якщо значення одних зрозуміло (літера “У” або “туфелька”), то інші викликають питання в оточуючих. Популярний загадковий символ – рибка. Які секрети розповість про власника авто малопомітний силует на кришці багажника?

що означає символ рибки на автомобілі "Риба" - символ релігійності

Схематичний малюнок рибки - символ християнства. Історія починається з грецької мови, якою “риба” звучить як “іхтіс”. Написане слово виглядає як “ihtis” і співпадає з давньою монограмою “ΙΧΘΥΣ” або “Isus Hristos Teu Ius Soter”, у перекладі “Ісус Христос Божий Син Спаситель”. Виходить, що примітивний малюнок рибки із двох дуг несе глибокий сакральний зміст. Іноді всередині є напис “ΙΧΘΥΣ” або “JESUS”, який підкреслює значущість зображення. 

рибка на авто символ віруючої людиниСправді, за часів гонінь християн проста піктограма була способом ідентифікації однодумців. Якщо зустрічалися двоє людей, яким були невідомі релігійні погляди один одного, один із них креслив дугу (верх чи низ риби). Домальовування співрозмовником ще однієї дуги означало християнську віру.  

Але це теорія та історія. У сучасному християнстві значок “ihtis” зник. Зате почав використовуватись різними сектами.

рибка на машині релігійний символ

На практиці ж піктограму "рибка" можна побачити на авто різних моделей та років випуску у великих та малих містах, в Україні, Європі та США. Часто вона означає лише одне: людина купила машину з пробігом і вже наклеєним символом. Багато хто навіть не підозрює, що означає непомітне лого. 

Не кожна "риба" - знак віруючої людини

навіщо наклеюють значок рибки на автомобіль

Варіантів "рибки" на кузовах - хоч греблю гати. На гачку, з ніжками чи написами всередині… Чи мають такі зображення відношення до релігійних поглядів водія?

  • риба з ногами, вписаними словами "DARWIN", "SCIENCE" або динозавром, який поїдає рибу. Такі емблеми використовують автомобілісти-прихильники теорії еволюції або люди з атеїстичними поглядами;
  • риба на гачку - знак затятих риболовів;
  • акула означає, що водій не поступається дорогою та агресивно керує авто. 

рибка на автомобілі рибака що значить

Значки рибки на машинах відрізняються, як і їх значення. Символи покликані відображати погляди власника авто на якісь речі. Але не завжди піктограма риби означає віруючу людину за кермом, а її відсутність – атеїста.

Попередня стаття Перекуп авто: як виявити та не дати себе обманути
Перекуп авто: як виявити та не дати себе обманути
Плюс 2 електрокари і не тільки: модельний ряд BMW 2022
Наступна стаття Плюс 2 електрокари і не тільки: модельний ряд BMW 2022

Популярні новини