Технологія TJA: чи потрібен вам помічник руху в заторах?

4 лютого 2022

Монотонний рух в годину пік втомлює водіїв у мегаполісах. Автовиробники пропонують вирішення проблеми виснажливого безкінечного прискорення та гальмування - помічник руху в пробках. Як працює технологія та чи варто за неї доплачувати? Пояснимо всі нюанси!

кому потрібен помічник у русі в заторах

Що таке помічник руху в заторах?

Помічник руху в заторах або Traffic Jam Assist (TJA) - це розширення адаптивного круїз-контролю. Воно призначене для автономного прискорення та гальмування в умовах руху з низькою швидкістю, утримання в смузі руху та збереження безпечної дистанції до автомобіля, що йде попереду. Це означає, що ви можете зняти ноги з педалей і дозволити машині вирішувати, коли прискорюватися та гальмувати, щоб не в'їхати в бампер Мерседеса попереду. 

що таке функція Traffic Jam Assist

Як працює помічник руху у заторах?

Помічник руху в заторі поєднує в собі адаптивний круїз-контроль і функцію автоматичної зупинки та руху. Раніше ми писали, як влаштований адаптивний круїз-контроль. Повернемося до Traffic Jam Assist. Для роботи помічника використовують різні датчики, встановлені зовні автомобіля. Вони активуються під час руху на низькій швидкості та сканують дорогу навколо на наявність транспортних засобів та інших учасників дорожнього руху. Потім автомобіль може взяти на себе керування, пригальмовуючи та прискорюючись, щоб підтримувати безпечну дистанцію до машини попереду. І все це без потреби торкатися педалей. 

як працює функція Traffic Jam Assist

Системи TJA також можуть утримувати вас у смузі руху. Проте водієві потрібно тримати хоча б одну руку на кермі, оскільки помічник не є синонімом автономного водіння. 

На відміну від адаптивного круїз-контролю, допомога у заторах зазвичай працює лише на низьких швидкостях, до 60 км/год. Як тільки ви подолаєте цей поріг, круїз-контроль знову спрацює, і вам доведеться взяти керування на себе. 

Чи потрібний вам помічник у русі в заторах?

Тож, чи варто платити за TJA, чи можна обійтися без цієї технології? Все залежить від того, де ви частіше їздите та яку машину купуєте.

купити машину на авторинку з асистентом допомоги у заторах у комплектації

В нових автомобілях ця функція зазвичай поєднується з адаптивним круїз-контролем або є частиною розширеного пакета допомоги водієві. Помічник руху в заторі доступний на безлічі моделей від різних виробників (BMW, Volkswagen, Honda, Skoda). Деякі автомобілі високого класу, наприклад Audi A8, отримують TJA в стандартній комплектації. Однак багато виробників пропонують цю систему лише як опцію або частину дорогого пакета.

Чи варто інвестувати у помічника, залежить від того, де ви збираєтесь їздити. Якщо ви плануєте щоденні маршрути по місту з щільним трафіком, то ця система може виявитися безцінною. Ви будете менше втомлюватися. Якщо ж ви рідко їздите в годину пік або взагалі живете в маленькому містечку, навряд чи зможете оцінити переваги TJA. Можливо, є сенс обрати авто з іншими корисними опціями. Підібрати машину із потрібними параметрами допоможе розширений фільтр AutoMoto.ua.

Попередня стаття 50-річчя Білоцерківського шинного заводу: розвиток національного виробника шин, розширення асортименту продукції TM ROSAVA. Еталон якості на прикладі вантажних шин
50-річчя Білоцерківського шинного заводу: розвиток національного виробника шин, розширення асортименту продукції TM ROSAVA. Еталон якості на прикладі вантажних шин
Як знайти машину на парковці за допомогою смартфону?
Наступна стаття Як знайти машину на парковці за допомогою смартфону?

Популярні новини