Вік або пробіг: що важливіше під час купівлі авто?

3 вересня 2021

Дискусії про важливість пробігу та віку ведуться відтоді, відколи на автобазарі з'явився перший вживаний автомобіль. У кожного покупця є свої аргументи щодо числа пройдених кілометрів і року випуску машини. А як насправді? Що важливіше: пробіг або вік?

Пробіг - перший параметр вибору

Купити авто з пробігом на автобазарі

Отже, поговоримо про пробіг. Більшість людей уникає купівлі машини, яка пройшла дуже великий кілометраж. Логіка полягає в тому, що авто з величезним числом на одометрі таїть в собі механічні проблеми. У більшості випадків така логіка виправдана. Однак деякі моделі - виключення з правил. Наприклад, Toyota 4Runner. Не рідкість, коли ці автомобілі долають 300 000 км без будь-яких проблем.

А ось для старих спортивних і преміальних автомобілів цей підхід працює завжди. Б/у BMW M3 з низкою власників та сумнівною історією обслуговування, ймовірно, не найкращий варіант. Спортивні автомобілі завжди є набором складних вузлів і систем, які швидко вийдуть з ладу через пробіг і неналежне обслуговування. Те ж саме і з люксовими моделями.

Вік авто - не завжди показник

З віком автомобіля схожа історія, але з деякими нюансами. Найбільший з них - безпека. Нові машини безпечніші та комфортніші. Цей факт важко заперечити. Людство пройшло довгий шлях в захисті людей від автомобілів і 5-річні машини пропонують набагато більше, ніж 20-річні. 

Однак тільки рік випуску транспортного засобу мало що вирішує. Вся справа в догляді за авто та кількості власників.

Сервісна історія - обов'язковий критерій

Купити авто у власника з сервісною книжкою

І ось в завданні з обчислення оптимального пробігу і віку з'являється ще одне невідоме (хоча, краще, щоб воно було відомим) - технічне обслуговування. Саме сервіс вирішує багато. Поки є дані про історію технічного обслуговування, майже немає причин остерігатись машини з великим пробігом або в серйозному віці.

Нелогічні виключення

Віддати однозначний пріоритет віку або пробігу не можна. Є ряд додаткових нюансів і винятків з начебто логічних закономірностей:

  • автомобіль з великим пробігом і добре відомою історією обслуговування буде працювати краще, ніж аналогічна модель, яка в рік проїжджала 1000 км;
  • машина, яка їздила рівною трасою, однозначно краща за своєю "однолітку" з таким же кілометражем, торованим приміськими ямами;
  • авто, яке регулярно їздило на далекі дистанції, завжди кращий вибір на тлі аналогічного, яке витратило ресурс двигуна в міських пробках.

Що ж робити покупцеві? Оцінюйте стан машини, сервісну історію і кількість власників нарівні з пробігом і віком. Ідеально, якщо реальний пробіг пропорційний віку. В середньому за 10 років машина проїжджає 150 000 км. 

Використовуйте всі доступні способи дізнатися більше про автомобіль. Наприклад, в каталозі б/у авто зібрані транспортні засоби зі 100 автосайтів країни. У більшості оголошень вказана інформація з бази МВС і дані по VIN-коду. 

Попередня стаття Що означає лінія на правому боковому дзеркалі
Що означає лінія на правому боковому дзеркалі
Позашляховик, кросовер, SUV: в чому різниця?
Наступна стаття Позашляховик, кросовер, SUV: в чому різниця?

Популярні новини