Всесезонні шини: плюси і мінуси

27 листопада 2019

Багато автолюбителів надають перевагу всесезоннім покришкам, тому що така гума здається універсальною, економить гроші і час. Розберемося, чи так це насправді.
Для початку зазначимо, що всесезонна гума має такі властивості, що її можна використовувати як у зимовий період, так і у літній. Але характеристики всесезонної гуми можна назвати скоріше задовільними, ніж повністю придатними для всіх сезонів. На "всесезонці" стоїть маркування «All Seasons» або «All Weather», що відрізняє таку гуму від нешипованої зимової із маркуванням «M + S».
Так, всесезонні шини не є повністю універсальними. Наприклад, зимова гума має спеціальним малюнок протектора і особливий склад гумової суміші, а літня більш стійка до високих температур. Тобто їх характеристики і властивості прямо протилежні. Всесезонні шини - це не більше, ніж спроба знайти компроміс.

маркування резини Для всесезонної покришки характерні більш низький протектор, широкі канавки, більша кількість ламелей і менш еластична гума, ніж в зимових моделях. Але влітку такі шини зношуються швидше, тому що їх твердість недостатньо висока. Загалом, перед покупкою "всесезонки" варто добре подумати і зважити всі за і проти.
маркування M+S (Mud and Snow) на зимовій нешипованій гумі
Отже, плюси всесезонной гуми:
1. Економія часу (не потрібно міняти шини кожен сезон);
2. Економія коштів (немає необхідності купувати і тримати відразу 2 комплекти гуми).

Серед мінусів варто відзначити, що:
1. Такі покришки треба частіше міняти, адже вони піддаються зносу круглий рік. Економія коштів в такому випадку виявляється незначною;
2. "Всесезонка" не придатна для використання при дуже високій/низькій температурі;
3. Не підходить любителям "агресивної" їзди.

автомобіль на всесезонній гумі фотоВиходить, що всесезонна гума підходить тільки для досить м'якого клімату: з теплою зимою без сильних снігопадів і з нежарким літнім сезоном. Про це, до речі, заявляють самі виробники.
Таким чином «всесезонка» не здатна повністю замінити літні і зимові шини, але цілком підійде невибагливим автомобілістам у зоні помірного клімату. В такому випадку краще вибирати якісну гуму і уникати б/в покришок.

Попередня стаття Електронні водійські права вже з грудня
Електронні водійські права вже з грудня
Зимові табу: звички, які шкодять автомобілям
Наступна стаття Зимові табу: звички, які шкодять автомобілям

Популярні новини