Чи є електросамокат транспортним засобом в Україні

14 березня 2024

Ми стоїмо на порозі нового весняно-літнього сезону 2024 року. А це означає, що за традицією на вулицях міст України з'явиться багато людей, які роз'їжджають на електросамокатах. Спочатку цей вид транспорту з електричним двигуном розглядався як розвага. Справді, що може бути краще, ніж розважальні поїздки парком чи спеціальними майданчиками? Однак, люди оцінили переваги цього виду транспорту і багато хто використовує його як повноцінний транспортний засіб для поїздок на роботу або розвезення товару.

ПДР для електросамокатів в Україні

Електросамокати та ПДР – що каже закон

У багатьох країнах, у тому числі і в Україні з появою електросамокатів, починали виникати юридичні проблеми з трактуванням даного засобу індивідуальної мобільності. Як розглядати ситуації з погляду закону, коли водій електросамокату здійснює наїзд на пішохода чи стикається з припаркованим автомобілем?

Ясність у це питання було внесено минулого 2023 року, коли за указом Президента електросамокати та моноколеса було визнано повноцінними транспортними засобами. Відповідно, при виникненні аварійних ситуацій райдер повинен відповідати за всією суворістю закону за порушення правил дорожнього руху та завдану шкоду третім особам.

Згідно з підписаним торік законом, кошти індивідуальної мобільності на альтернативних джерелах енергії, а електросамокат для дорослих таки відноситься до цієї категорії, розділили на два типи:

  • легкий персональний транспорт з наступними характеристиками – потужність двигуна до 1000 Вт, оснащений двома – чотирма колесами, здатний розвивати швидкість до 25 км/год;
  • низькошвидкісний транспорт – оснащений електромотором, двома – чотирма колесами, розвиває швидкість від 10 до 50 км/год, а повна споряджена маса становить до 600 кг.

Звідси у покупців виникає питання: "Якщо я збираюся купувати електросамокат для дорослого чи підлітка, чи потрібно отримувати права?"

На це питання в ПДР є однозначна відповідь, яка не передбачає різних тлумачень:

— Якщо потужність електричного двигуна нижче 3 кВт (3000 Ватт), отримувати права на керування електросамокатом не потрібно.

Якщо ж потужність перевищує зазначене значення (а електросамокати з такими потужними двигунами не випускаються), доведеться проходити навчання в автошколі за категорією A1.

Як ПДР України регулюють поїздки електросамокатами

ПДР для електросамокатів в Україні

Що ж змінилося для електросамокатників із ухваленням цього закону? Тепер вони можуть заробити серйозні штрафи і навіть нести кримінальну відповідальність у разі порушень та нанесення тяжких тілесних ушкоджень стороні, що постраждала внаслідок ДТП. Тому автоюристи радять дотримуватись прийнятих правил дорожнього руху на електросамокаті:

  1. Пересування на швидкості до 20 км/год доріжками для велосипедистів. Якщо спеціально виділених доріжок немає, допускається поїздка тротуаром на швидкості 5 км/год. Їзда по проїжджій частині дозволена у крайній смузі не далі одного метра від бордюру;
  2. Під час перетину проїжджої частини пішохідним переходом електросамокат потрібно вести по зебрі в руках;
  3. Райдер повинен використовувати засоби захисту – щонайменше шолом;
  4. Перед поїздкою необхідно переконатися у справності легкого транспортного засобу електричної тяги. В обов'язковому порядку необхідно використовувати сигнальне підсвічування та ліхтарі у темний час доби. Райдер зобов'язаний сповіщати інших учасників руху про свої наміри – вказувати рукою напрямок повороту.

Таким чином, якщо ви бажаєте купити електросамокат для дорослого, потрібно обов'язково повторити ПДР та суворо дотримуватися їх під час поїздок.

Теги:
ПДР
Попередня стаття Весняне оновлення авто: обираємо вживані колісні диски
Весняне оновлення авто: обираємо вживані колісні диски
Які вживані деталі для ремонту авто найчастіше купують в інтернеті?
Наступна стаття Які вживані деталі для ремонту авто найчастіше купують в інтернеті?

Популярні новини