Двигуни з технологією EcoBoost: що це?

6 травня 2021

EcoBoost - спеціальна технологія роботи бензинових силових агрегатів Ford. Вона забезпечує максимальну ефективність і продуктивність.

Купити Форд з двигуном екобуст

Раніше компроміс між потужністю та економічністю двигуна шукали шляхом зменшення кількості циліндрів. Технологія EcoBoost розроблена для того, щоб змусити невеликі двигуни працювати з такою ж продуктивністю, як великі.

Ford запатентував EcoBoost для своїх двигунів. Але це не унікальна технологія. Схожий принцип використовує концерн VW в лінійці моторів TSI.

У чому відмінність двигунів з EcoBoost від інших?

Дивіться також каталоги:

Чим відрізняється двигун Ford з технологією EcoBoost

Американський автовиробник пояснює EcoBoost як успішне поєднання двох складових: «Eco» - економія палива, а «Boost» - хороша вихідна потужність. Це дві різні технології, які об'єднані в одному силовому агрегаті для забезпечення економічності та продуктивності.

Перша частина формули успіху - поліпшена економічність. Це система прямого впорскування палива, яка замінює традиційний впускний колектор і розпорошує порцію бензину строго в кожен циліндр в певний момент циклу згоряння. Таке ефективне згоряння зменшує об'єм використаного палива. Тому автомобілі, обладнані EcoBoost, вражають економністю. 

Але водіям лише економії замало, їм потрібна продуктивність. Щоб додати двигунам EcoBoost потужності, інженери використовують турбокомпресори. Технологія збільшує продуктивність до такої міри, що силовий агрегат 1.0 EcoBoost не тільки відтворює ходові якості традиційного 1,6-літрового, але перевершує їх. Турбокомпрессор робить більший крутний момент доступним у всьому діапазоні оборотів. 

На які моделі Ford встановлений EcoBoost?

На які моделі Ford встановлений двигун EcoBoost

Двигуни EcoBoost встановлені практично на будь-якому сучасному Ford, від Фієста до Мустанг, випущеному після 2010 року. Звичайно 2.3-літровий силовий агрегат Mustang відстає по економічності від 1.0-літрового Fiesta. Але порівняйте його з Mustang GT V8 і всі питання про ефективність відпадуть. Подивіться каталог автомобілів Ford. У ньому 17 000+ пропозицій машин з різними об’ємами та потужностями двигунів. 

Чи існує EcoBoost у варіанті гібрида?

Купити Форд гібрид з двигуном EcoBoost

Ford пропонує версію свого 1,0-літрового EcoBoost, оснащеного м'яким гібридним електричним підсилювачем. 

Інженери використовували систему стартер-генератора з ремінним приводом. Вона акумулює енергію, яка зазвичай втрачається в процесі гальмування, в батарею. Рекупераційна енергія підвищує потужність і знімає навантаження з бензинового двигуна. Результат - менше палива і менше викидів.

Яких проблем чекати від двигуна EcoBoost?

Які несправності часто трапляються з двиугнами Форд Екобуст

Технологія EcoBoost успішно працює на десятках тисяч двигунів і добре протестована.

Так, було кілька гучних випадків в 2018 році. Справедливо зазначити, що несправності не були безпосередньо пов'язані з технологією. У першому випадку причиною поломки стала нейлонова трубка, яка перегрівалася в системі охолодження. У другому - несправність головки блоку циліндрів. 

Єдина реальна проблема, з якою можуть зіткнутися власники Ford EcoBoost, - витрата палива. Показники економії в реальному світі часто відрізняються від заявлених виробником. Так, турбокомпресори дають неабияку продуктивність. Але якщо ви часто використовуєте повну потужність, зрозуміло, що показники економії палива починають знижуватися. Тому не розчаровуйтесь, якщо витисните з двигуна все, а "апетит" до палива тільки зросте.

Попередня стаття Установка дисків на авто: правила і рекомендації
Установка дисків на авто: правила і рекомендації
Чому у Tesla немає запаски?
Наступна стаття Чому у Tesla немає запаски?