Інноваційна дорога, якій не страшні морози

13 лютого 2020

Взимку в Україні значно змінюється ситуація на дорозі. Полотно покривається снігом, який практично моментально перетворюється в лід. Це представляє серйозну небезпеку як для досвідчених автомобілістів, так і для початківців. При таких дорожніх умовах важливо рухатися з невисокою швидкістю і максимальною обережністю, поки дорожники не обробили магістраль.

На щастя, прогрес не стоїть на місці. Ізраїльські вчені компанії SAN Hitech запропонували рішення цієї проблеми. Вони представили розробку "розумної" дороги, яка не покривається льодом. При попаданні на дорожнє полотно сніг буде тут же танути. Розробка отримала назву Snowless.

Секрет полягає в додатковому шарі з нагрівачами і спеціальними датчиками, які відстежують температуру дороги. Цей матеріал поставляється в рулонах, тому під час будівництва його досить просто укласти.
До речі, розробку можна використовувати на вже побудованих дорогах. Для цього спецтехніка повинна буде зробити в дорожньому покритті поглиблення.

Інноваційне дорожнє покриття, яке не боїться ожеледиці фото

Датчики на полотні постійно аналізують і контролюють стан траси. Також система підключена до метеослужби, тому автоматично включається при випаданні опадів.
Вчені подумали про економію електроенергії. Розробка аналізує навантаження на енергосистему і в залежності від цього чинника розраховує споживану потужність.

Варто відзначити, що розробку вже випробували на дорогах Канади, де вона зарекомендувала себе на вищому рівні. Розробники запевняють, що технологія Snowless стане відмінним рішенням для покращення рівня безпеки водіння.
Будемо сподіватися, що інноваційне покриття добереться і до наших доріг.

Попередня стаття Що робити, якщо в Україні повернуть обов'язковий техогляд?
Що робити, якщо в Україні повернуть обов'язковий техогляд?
5 невиправданих страхів автомобіліста
Наступна стаття 5 невиправданих страхів автомобіліста

Популярні новини