Lightyear One: дебют першого в світі авто на сонячних батареях з запасом ходу в 725 км

11 липня 2019

В кінці червня нідерландський автовиробник заінтригував усіх своєю новою пропозицією - прототипом Lightyear One. Цей електричний чотиридверний ліфтбек в обтічній формі здатний до самопідзарядки від сили сонця.

Компанія стверджує, що максимальний запас ходу складає 725 кілометрів, за умови, що акумулятори повністю заряджені за допомогою вбудованих зарядних станцій. Цілком можливо, що творці Tesla Model S з її максимальними можливостями в 595 км вже почали нервувати, адже з'явився серйозний конкурент в цьому сенсі. Ця межа в 725 км, до речі, вимірювався Всесвітньої узгодженої процедури випробування легкових транспортних засобів (WLTP). Це новий глобальний гармонізований стандарт створений для визначення рівня концентрації забруднюючих речовин, споживання енергії і запасу ходу на електротязі транспортних засобів малої вантажопідйомності. Кажуть, що він надає більш реалістичні оцінки, ніж старі методи.

Фішка автомобіля - сонячні батареї площею 5 квадратних метрів, розташованих на даху і капоті, які заряджають машину і продовжують поїздку за годину на 12 км. До речі, автомобіль також можна зарядити від звичного зарядного пристрою на 230 вольт. Виробники стверджують, що ці сонячні елементи Lightyear на 20% ефективніші, ніж традиційні моделі, плюс вони знаходяться під захистом спеціального безпечного скла для мінімізації ризику отримання ушкоджень. Також, за словами виробників, якщо залишити Lightyear One заряджатися в такому режимі на ніч, то дальність ходу складе 400 км, навіть за умови, що сонячне світло буде зовсім відсутнє. Елементи батареї працюють незалежно один від одного, тобто, навіть якщо частина даху або капота знаходиться в тіні, інші елементи продовжують збирати сонячну енергію.

Кожне з чотирьох коліс Lightyear One приводиться в рух незалежним мотором, правда потужність виробники не вказують, так само як і ємність акумуляторної батареї. Компанія стверджує, що крім зменшення ваги і удосконалення керованістю, така система зводить до мінімуму витрати при передачі енергії від двигуна до колеса. Кажуть, нібито ліфтбек може розігнатися до 100 км/год приблизно за десять секунд.

Вихід новинки планується на 2021 рік, а приблизна початкова вартість автомобіля - 119 тисяч євро. І незважаючи на свою чималу вартість, перша партія в 100 екземплярів вже зарезервована.

Lightyear One 2019
Lightyear One електрокар
Lightyear One 2019
Теги:
Lightyear One
Попередня стаття Рейтинг производителей автозапчастей для Volkswagen
Рейтинг производителей автозапчастей для Volkswagen
10 найшаленіших гіперкарів 2019 і 2020 років
Наступна стаття 10 найшаленіших гіперкарів 2019 і 2020 років

Популярні новини