Нелегальні АЗС повертаються? Ринок палива в умовах карантину

7 квітня 2020

Продажі пального в Україні впали до 50%, що стало причиною перенасичення на паливному ринку. Отже, вартість бензину і газу повинна істотно знизитися. Розберемося, чи варто очікувати таких змін у довгостроковій перспективі.

Для початку варто відзначити, що зменшення кількості клієнтів на заправках призведе до життєвої необхідності заробляти буквально на кожному проданому літрі.

Проте, нелегальні АЗС, які були знищені взимку цього року, зараз готові надати українцям низькі ціни на паливо. Фахівці повідомляють, що є всі передумови для відродження тіньового ринку пального.

Багато автозаправних станції закупили запаси зрідженого газу ще в лютому, очікуючи сезонне зростання споживання навесні. В результаті, надлишок автогазу склав 28 тисяч тонн. Зараз трейдери прагнуть знизити обсяги поставок цього палива, але це не вирішить проблему.

Що стосується дизеля - ситуація не така критична, адже почали роботу аграрії.

Найсильніше криза вдарила по бензину. Не дивлячись на це, в уряді не перестають закликати заправників знизити ціни. Хоча цей процес обумовлений об'єктивними причинами і має відбуватися незалежно від вимог влади. Варто відзначити, що вартість не опуститься нижче об'єктивної межі, але багато чого буде залежати від режиму карантину. З початку введення карантинних заходів ціни на мережевих АЗС в середньому впали на 1.50 грн. Зараз літр бензину А-95 можна купити за 26,49 грн.

Повернемося до питання нелегальних автомобільних заправних станцій. Як просувається боротьба з "чорним" паливним ринком і як це вплине на ситуацію?

В першу чергу існування такого явища залежить від цінової політики "білих" заправок і від стабільності на ринку пального.

Не можна заперечувати, що карантин створив відмінні умови для відродження "сірого" ринку палива. Адже нелегали можуть запропонувати більш низьку ціну за рахунок несплати податків. До того ж зараз влада зайнята боротьбою з поширенням смертельного вірусу - їм ніколи стежити за ринком пального.

Попередня стаття Карантин не перешкода: уряд дозволив автосалонам працювати
Карантин не перешкода: уряд дозволив автосалонам працювати
Чи можна пересуватися на автомобілі під час карантину: подробиці
Наступна стаття Чи можна пересуватися на автомобілі під час карантину: подробиці

Популярні новини