Чому потіють вікна в авто та як усунути проблему самостійно

22 жовтня 2020

Запотівше скло робить вашу поїздку небезпечною. Можна кожного разу витирати вікна ганчіркою або чекати, поки вони висохнуть. А можна знайти причину запотівших вікон та позбавитись від неї. Чому ж на склі в салоні з'являється конденсат? 

1. Різниця температури в салоні та за бортом 

Чому потіє скло в автомобілі

Основна причина, чому потіють вікна в автомобілі - різниця температури в салоні і за бортом. Коли ви заводите двигун і прогріваєте авто, всередині стає тепліше. На кордоні різних температур утворюється водяна плівка - конденсат. Це природній процес. 

Як вирішити проблему: увімкнути обігрів скла або направити обдув на скло. 

2. Мокрі коврики, одяг та взуття

Коврики - джерело вологи в салоні авто

У вологу погоду водій та пасажири приносять на одязі та взутті воду в салон. З часом від нагрівання волога випаровується і осідає на склі. От і маємо запотівші вікна. 

Подібна ситуація виникає після ретельного миття автомобіля. Якщо ви не шкодували води і промочили коврики і сидіння, зайва волога обов'язково осяде конденсатом на склі. 

Як вирішити проблему: взимку та в дощову погоду виливати воду з ковриків, просушувати коврики та сидіння після мийки, дощу.

Покладіть в салон поглинач вологи для ванної кімнати. Це контейнер з речовиною, яка вбирає вологу, продається в магазинах побутової хімії. По мірі наповнення поглинача замінюйте його новим. 

3. Погана циркуляція повітря в салоні  

Цируляція повітря в авто

Автовиробники потурбувались, щоб вікна не запотівали, тому створили салонний фільтр, вентиляційні та дренажні отвори. Брудний фільтр та забиті отвори для вентиляції порушують циркуляцію повітря і призводять до запотівання скла. 

Дренажні отвори зазвичай розташовані спереду днища, в нижній кромці дверей, в багажнику під запаскою, під вентиляційною решіткою переднього капоту. 

Як вирішити проблему: замінювати салонний фільтр по мірі забруднення або кожні 15 000 км, слідкувати за станом дренажної системи та очищувати вентиляційні отвори. 

4. Негерметичні з'єднання скла і дверей

Негерметичний ущільнювач в авто

Ущільнювачі на дверях і люках автомобіля з часом зсихаються і не забезпечують щільне прилягання. В результаті в салон потрапляє повітря та волога ззовні. Негерметичні стики дверей, люків і скла - причина запотівання вікон в авто. 

Як вирішити проблему: обробляти ущільнювачі спеціальною змазкою, деформовані та рвані ущільнювачі замінювати новими. 

Як ви боретесь з запотівшими вікнами в авто?

Попередня стаття 10 китайських автомобілів, про які ви не знали
10 китайських автомобілів, про які ви не знали
JETOUR – УкрАВТО презентує перший бренд в ряду прем’єр в Україні
Наступна стаття JETOUR – УкрАВТО презентує перший бренд в ряду прем’єр в Україні

Популярні новини