Покупка б/в автомобілів. Ви знаєте свої права?

15 жовтня 2019

Жителі України при покупці машин віддають перевагу б/в автомобілям. Протягом року кількість проданих нових авто становить від 70 до 80 тисяч, а б/в - до мільйона.

Купуючи автомобіль з пробігом, людина завжди ризикує придбати транспортний засіб з несправностями. Всі основні параметри машини самостійно не перевіриш, а деякі дефекти можуть "вилізти" через певний період часу. Крім того, не можна бути впевненим у тому, що автомобіль не потрапляв в ДТП.

Спробуємо розібратися, чи можна повернути продавцеві (фіз. або юр. особі) б/у авто на протязі 14 днів або вимагати по гарантії усунути недоліки, які виникли після придбання машини. Для цього скористаємося коментарями Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Згідно з З.У. "Про захист прав споживачів", неможливо врегулювати питання, які виникнуть між 2 фіз. особами при купівлі-продажі товарів. В даному випадку проблеми, що виникнуть, вирішуються в суді. У законі не згадується про повернення авто (товару) на протязі 14 днів, або усунення недоліків, виявлених після продажу (коментар Госпродпотребслужби).

Тобто, при покупці автомобіля "з рук", немає гарантії, що буде вказано реальний пробіг авто, його справжнє техстан, аварійне минуле або інші важливі нюанси, що стосуються б/в машини. Тому купуючи автомобіль таким чином, необхідно його перевірити. У цьому допоможуть:

1. Експерти з підбору машин.

2. СТО, які спеціалізуються на певних марках авто.

Перевірка уживаного автомобіля на СТОЗвернутися до суду при виникненні проблем, звичайно, можна. Але ніхто не гарантує вашу перемогу в суперечці. І крім того, судові тяжби - дороге задоволення. Потрібно буде платити за експертизи, держзбори, адвоката.

Якщо покупець здійснив покупку б/в автомобіля через комісійну площадку або дилера, який продає машини з пробігом, чи захищений він законом? Такі площадки є юр. особами, у яких є адреса, реквізити, укладений договір про продаж авто. Експерти Госпродпотребслужби, згадуючи той же З.У. "Про захист прав споживачів", підкреслили, що повернення авто можливе протягом 14 днів, якщо воно не було у використанні, і його товарний вигляд абсолютно збережений. Всі ці моменти автоматично вже виключають вживані машини.

Гарантія на б/в авто. У законі зазначено, що при купівлі непродовольчих товарів, що знаходяться в користуванні та реалізовані через комісійні майданчики, вимоги покупця будуть задоволені в разі згоди продавця.

Тобто, якщо комісійна торгове підприємство, що продає б/в автомобілі, за власним бажанням прописує в договорі гарантійну підтримку своєї продукції, тоді покупець може розраховувати на післяпродажну підтримку. За законодавством покупці вживаних авто не мають ніяких гарантій від продавців-юридичних осіб. Якщо виникають спірні питання, єдиний вихід - звернутися до суду.

Комісійне підприємство роздрібної торгівлі з продажу вживаних машинУ новій ВРУ дана проблема вже не один раз згадувалася, але поки конкретного законопроекту немає. Законодавці стверджують, що новий закон допоможе покупцям, які придбають авто у дилерів, які здійснюють продаж нечесно (неповний опис недоліків при укладанні договору або в об'ява про продаж, "скручений" пробіг і ін.). Після його прийняття після здійснення торгівлі продавець буде нести відповідальність за свої неправомірні дії.

 

Попередня стаття В Украине вырастут штрафы за превышение скорости на дорогах
В Украине вырастут штрафы за превышение скорости на дорогах
3 400 грн штрафу і позбавлення прав керування: нововведення в ПДР
Наступна стаття 3 400 грн штрафу і позбавлення прав керування: нововведення в ПДР

Популярні новини