Установка дисків на авто: правила і рекомендації

29 квітня 2021

Якщо ви плануєте змінити диски на своєму автомобілі, варто пам'ятати, що не можна брати перший-ліпший. Всі вони розрізняються за розміром, дизайном і конструкцією. Тому варто дуже ретельно віднестись до підбору моделі. Великий асортимент колісних дисків від кращих виробників пропонує інтернет-магазин «Shiny & Diski».

E2v_p4OTVG1r9Asl-47EPPSfxkNIrUfj6GeDjDgebiA36VlXcNJVE9IvNUbw707sUiUVEzqNF4yZ2o567cQ7XxjII0F4q7EgRlOa3fFqnxOlJUIWlG0VDBGajc3y9TF59SzrW5kP

Що враховувати під час покупки дисків?

Вибираючи якісні та красиві катки на авто, спочатку слід вибрати вид комплектуючого. Вони бувають трьох типів: литі, штамповані і ковані.

Далі варто прочитати маркування, так як саме в ній приховані найважливіші параметри і розмір виробу:

  • виліт диска;
  • діаметр центрального отвору;
  • кількість кріпильних отворів;
  • діаметр умовної окружності;
  • ширина і діаметр комплектуючого.

Для прикладу розглянемо параметри диска R19 W8 PCD5x114.3 ET40 DIA70.1

  • R19 - це діаметр моделі, що становить 19 дюймів.
  • PCD 5x114.3 - значення 5 вказує на кількість кріпильних отворів, а 114.3 вказує на відстань між цими отворами по діагоналі.
  • W8 - ширина деталі, для цієї моделі 8 дюймів.
  • ET 40 - виліт диска, в даному випадку 40 міліметрів.
  • DIA 70.1 - показник вказує на діаметр центрального отвору диска, вимірюється в міліметрах.

Знаючи ці параметри і вміючи їх читати, ви з легкістю зможете визначити, які автомобільні диски потрібні для вашої машини.

Розболтівка авто - як правильно її визначати?

Кріплення колісного диска до маточини за допомогою спеціальних болтів прийнято називати розболтівкою. Отвори для монтажу, як правило, розташовуються на строго визначеній відстані, стандарт розболтівки для кожної моделі дисків вказується на заводі.

У наш час для кожної марки авто складені докладні таблиці, в яких майстри вказали параметри розболтівки, також у вільному доступі можна знайти інформацію про взаємозамінність коліс по різних марках машин.

Якщо в таблиці ви не знайшли потрібний показник для вашого автомобіля, можна самостійно обчислити значення розболтівки. Для початку порахуйте, скільки отворів передбачено на вашому авто. Потім визначте діаметр окружності, на якій вони розташовані.

Якщо передбачено тільки три болта, варто виміряти відрізок між двома сусідніми отворами і помножити отримане число на коефіцієнт 1,155. Кінцеве значення і буде значенням розболтівки для вашого колеса.

Для кріплення колеса з чотирма болтами, потрібно виміряти проміжок між отворами, що знаходяться один навпроти одного, і множити на 1,414. У разі, якщо у вас п’ятиболтове колесо, заміряти відрізок необхідно між отворами, що розташовуються через один і множити на коефіцієнт 1,701.

q2P8XaEpZI7QNS13uNnbUnMKFlIP7oHJofRtZS1wcLseuqkCj9xSPhQbEhL-lN0Qh2-Mzr7TIzbnD9VFybD8_NJ0T6ln6ARTjuxGMYa0edaZbYFu9qWJz1Hc7paMgo3Hc3PSI1PY

Виліт диска - що це таке?

Виліт - це важливий показник, так як від нього залежить якість управління авто. Він може бути додатним, мінусовим або дорівнювати нулю. Важливо купувати колеса з таким же вильотом, як і у рідній деталі. Допускаються, звичайно, невеликі відхилення, але вони повинні складати не більше 5 мм.

Якщо цей параметр не врахувати і купити колеса з набагато меншим вильотом, автомобіль може втратити хорошу стійкість, а також істотно впаде якість гальмування.

Особливості монтажу колісного диска

Після того як ви вибрали підходящі диски на авто, їх потрібно правильно встановити. В установці вироби є свої нюанси, яких обов'язково варто дотримуватися.

Навіть якщо ви максимально точно підбирали всі параметри, перед остаточним кріпленням колеса, його необхідно приміряти. Фахівці встановлюють деталь без гуми на передню і задню вісь маточини, після чого прокручують декілька разів. Якщо при цьому комплектувальне не зачіпає підвіску та інші деталі, можна проводити остаточну установку.

Для того щоб монтаж пройшов швидко, легко і правильно, важливо вибрати хороше кріплення. Воно обов'язково повинне підходити за формою кріпильної поверхні. Важливо, щоб збігалися різьблення, довжина і діаметр деталей. Найдоцільніше спочатку купувати диски, а потім елементи для кріплення.

Під час монтажу фахівці рекомендують робити не менше 6 оборотів, тільки робити це потрібно акуратно щоб не пошкодити лакофарбову поверхню комплектуючого. Очищати виріб потім найкраще нейтральними миючими засобами.

Сподіваємося, наша інформація стала корисною для вас і тепер ви без проблем зможете не тільки обирати, але й встановити диски на машину.


 

Попередня стаття Не більше 180 км/год: всі Renault обмежують в швидкості
Не більше 180 км/год: всі Renault обмежують в швидкості
Двигуни з технологією EcoBoost: що це?
Наступна стаття Двигуни з технологією EcoBoost: що це?

Популярні новини