Спека. Як правильно охолодити автомобіль

14 липня 2015

Літо підносить нам багато сюрпризів. Останній тиждень температура досягала +35 градусів. Як у таку спеку самому не спекти в салоні і не угробити автомобіль?

Стандартна ситуація: ви залишили автомобіль на осонні. Припустимо, температура повітря на вулиці 30 градусів, відповідно в салоні - всі 40. Сісти в автомобіль практично неможливо. Що робити? Перше, що зазвичай приходить в голову - включити кондиціонер "на всю котушку". Але робити цього не варто. По-перше, від різкого перепаду температур може тріснути скло, по-друге, вам також такий контраст здоров'я не додасть.


Досвідчені автомобілісти радять не поспішати, а відкрити всі вікна і почекати кілька хвилин поки гаряче повітря вийде з автомобіля. При чому вікна бажано відкривати асиметрично. Потім можна включити кондиціонер, через пару хвилин, коли повітря стане прохолодним, потрібно перевести вентилятор на малі обороти.


Якщо ж у вас зовсім немає часу, і вам необхідно швидше охолодити салон - увімкніть режим "тільки салон" на кілька хвилин. Але надовго цей режим у спеку включати не треба, тому що скла запотіють. Досить 10-15 хвилин, а потім повернути колишній режим.


Якщо не боїтеся запорошити салон - проїдьте трохи з відкритими вікнами. Коли температура повітря в автомобілі зрівняється з температурою на вулиці - закривайте вікна і включайте клімат-контроль або кондиціонер.


Якщо ви їдете на трасі, робота кондиціонера не зашкодить автомобілю, але в умовах міста система кондиціонування може спровокувати перегрів двигуна. Тому не забувайте контролювати температуру охолоджуючої рідини, якщо стрілка на датчику "лізе на червоне" - негайно вимкніть кондиціонер. Інакше прохолода в салоні вам буде дорого коштувати.


Знизити температуру всередині салону автомобіля до восьми градусів допоможуть сонцезахисні шторки. Тільки відображає екран не потрібно встановлювати всередині, як це часто роблять водії, краще закріпити їх зовні, щоб частина відбитого тепла не залишалася в салоні.


Обов'язково беріть з собою в дорогу воду і для себе, і для автомобіля. До речі, пляшка охолоджуючої рідини в багажнику теж не завадить.

Попередня стаття Поради при купівлі вживаного автомобіля
Поради при купівлі вживаного автомобіля
Маркування японських автомобільних двигунів
Наступна стаття Маркування японських автомобільних двигунів

Популярні новини