9 наймальовничіших і цікавих трас світу

25 вересня 2019

Подорожі на автомобілях або мототранспорті стрімко набирають популярність. І не дивно, адже пейзажі автомагістралей мають свій шарм і приваблюють туристів. Ми склали список найцікавіших і найестетичніших доріг, які можуть стати хорошим приводом для подорожі.

Велика океанська дорога, Австралія

Великая океанская дорога Австралии Довжина цієї траси становить 243 км і проходить практично по самому узбережжю Тихого океану. Вона була побудована у 1931 році солдатами після Першої світової війни як пам'ятник загиблим під час бойових дій. Велика океанська дорога була визнана не тільки найбільшим військовим меморіалом світу, а й однією з найбільш мальовничих трас на планеті. І це не дивно, адже магістраль проходить уздовж Тихоокеанського узбережжя, звідки відкривається прекрасний вид на океанські простори.
На цьому шляху зустрічається кілька пам'яток, серед яких не можна не згадати «Берег корабельних аварій», біля якого розбилося більше 600 кораблів, і групу вапнякових скель, відомих як «Дванадцять апостолів», висота яких доходить до 45 метрів.
Унікальність Великої океанської дороги полягає у тому, що по ній проходить маршрут австралійського сафарі. Тут можна побачити міграцію китів, подивитися на дивовижних морських птахів у природному середовищі існування і поспостерігати за іншою місцевою фауною: коалами, кенгуру і страусами ему.

Атлантична дорога, Норвегія

Атлантическая дорога НорвегияЦя траса довжиною 8,5 км практично перетинає океан за допомогою тунелів і цілих 6 мостів. Це справді унікальна споруда. Головним елементом будови є так званий «Міст у небеса». Особливість цього моста в тому, що наближаючись до нього зі сторони материка, здається, ніби автомагістраль буквально "обривається" на своїй найвищій точці. Ілюзія посилюється восени у сезон штормів.
А проїхавши по дорозі далі, можна побачити один із найвідоміших фіордів Норвегії, відомий як Гейрангер, милуючись численними водоспадами і краєвидами.

"Сходи тролів", Норвегія

дорога “Лестница Троллей” в Норвегии Цю трасу варто відзначити окремо, хоча вона є частиною Атлантичної дороги. "Драбина" вважається одним із найкрасивіших серпантинів у всій Європі. Таку популярність ця частина траси отримала завдяки густому туману, який часто огортає "Сходи тролів", завдяки чому на вершині скелі видимість падає до 3-5 метрів.

Памірське шосе, Таджикистан

горная дорога Памирский трактТаджикистанЦей маршрут приваблює мандрівників, адже проходить через три мальовничих і неймовірно високих перевалів Памірських гір: Талдик, Кизил-Арт і Акбайтал. Висота Акбайтала становить цілих 4655 м. Дорога проходить по зелених передгір'ях, де пасуться коні і самотньо стоять юрти і хатини. Також шлях лежить повз національний парку і найбільше у Таджикистані озеро Каракуль.
До слова, взимку проїзд по Памірському шосе заборонений, адже існує велика ймовірність сходження лавини.

Трансфегерашское шосе, Румунія

Трансфэгэрашское шоссе РумынияДовжина цього шосе становить 261 кілометр. Воно було побудовано у 1970 році президентом Румунії Ніколає Чаушеску через побоювання військового вторгнення у країну. Ця важкодоступна гірська магістраль з'єднувала Валахію і Трансільванію для безперешкодного транспортування військової техніки. На даний момент Трансфегераш привертає в країну туристів своїми захоплюючими краєвидами. Дорога проходить повз мальовничі долини і пшеничні поля. У дорозі можна помилуватися румунськими кам'яними будиночками і прозорими озерами.
Цікаво, що на трансильванській стороні Карпатських гір можна буквально зіткнутися з історією графа Дракули. Наприклад, над каньйоном річки Арджеш знаходиться замок Поєнарі, який належав прототипу знаменитого Дракули, Владу Цепешу, у XV сторіччі. Інший замок, Бран, куди Дракулу "поселив" Брем Стокер, автор однойменного роману, знаходиться трохи в стороні від Трансфегерашского шосе.

Дорога великих воріт, Китай

Дорога больших ворот в Китае Ця траса однозначно одна із найкрутіших  у всьому світі, незважаючи на те, що її довжина становить всього 11 км. Вона проходить по горі Тяньмень на південному сході Китаю. Дорога великих воріт підіймається на 1300 м і робить цілих 99 поворотів на своєму шляху. Китайці відомі своєю любов'ю до різних символів і знаків. Так, цифра 9 для них має особливе значення - це число імператора, і одночасно з цим кількість палаців, які, за легендою, очікують на людину на небесах. Саме тому магістраль ще називають «Дорогою на небеса».
До речі, найпопулярнішою серед туристів пам'яткою на шляху є печера «Небесні ворота» висотою 131,5 м.

Велика сніжна стіна, Японія

коридор великая снежная стена в ЯпонииУ 1971 році в Японії над високогірним районом Мурод-дарі пройшов на диво сильний снігопад. Висота снігового шару над єдиною автомобільною магістраллю між містами Тойяму і Сінано досягала 15, а місцями навіть 20 метрів. Для розчищення дороги довжиною 90 км від снігу комунальним службам і волонтерам потрібно було застосувати нестандартні технічні рішення. Цілий місяць трасу очищали по окремим фрагментам. Всього робота зайняла місяць.
У результаті з'явився цей унікальний сніговий коридор для проїзду транспортних засобів. Влада Японії прийняли рішення проводити таке очищення снігу щорічно.

Gate Tower Building, Японія

дорога Gate Tower Building ЯпонияЗнову Японія відзначилася в оригінальності автомобільних доріг. У місті Осака є офісна будівля Gate Tower Building - її висота 16 поверхів. Цікаво, що крізь неї проходить справжнісіньке швидкісне шосе, яке займає простір з 4 по 8 поверх. Унікальну дорогу побудували у 1989 році і виглядає вона дійсно вражаюче.

Музична дорога, США
Музыкальная дорога США штат Калифорния
У Сполучених Штатах також існують оригінальні траси. Якщо шосе Норвегії притягують мандрівників своїми пейзажами, а магістралі Японії - "духом" азіатської культури, то американські дороги запам'ятаються чимось іншим. Наприклад, у Каліфорнії є траса із особливим покриттям зі спеціальних насічок. Рухаючись по цій магістралі можна почути специфічний шум, що нагадує фінальну частину увертюри опери «Вільгельм Телль» Россіні. Звичайно, щоб насолодитися звучанням, доведеться їхати із певною швидкістю і за кермом "міцного" авто, яке зможе добре резонувати вібрацію від "насічок" на дорозі.

Попередня стаття Скандал: із BMW і Bosch судяться
Скандал: із BMW і Bosch судяться
Ford відкликає пожежонебезпечні автомобілі
Наступна стаття Ford відкликає пожежонебезпечні автомобілі

Популярні новини