Заклинило двигун: причини та рішення

10 січня 2023

Чому заклинює двигун автомобіля

Автомобіль іноді роблять неприємні "сюрпризи" власнику. Наприклад, в якийсь момент двигун відмовляється запускатися, а стукає, скрипить і… "глохне". Або серед поїздки двигун раптово вимикається. Все це симптоми того, що двигун заклинило. Чому так відбувається і що із цим робити? 

Як зрозуміти, що двигун заклинило

  1. Двигун раптово перестає працювати в процесі водіння. Вам не вдалося завести машину повторно.
  2. Чутно надмірний шум (тріск, скрип, стукіт) у двигуні під час спроб запуску. 
  3. Стартер клацає, але двигун не запускається.
  4. Мотор не запускається, але загоряються індикатори перевірки масла та перевірки двигуна.
  5. Все це “симптоми” того, що двигун заклинив чи така проблема станеться у майбутньому. Не ігноруйте такі ознаки.

Як зрозуміти, що двигун заклинило

Причини заклинювання двигуна

  1. Гідроудар. Двигун може заблокуватися через потрапляння води до циліндрів. Якщо є підозри гідроудару, викрутіть свічки запалювання і прокрутіть двигун стартером без них. Є ймовірність, що вода витече із циліндрів. Краще не намагатись знову запустити двигун. Вода могла пошкодити блок циліндрів та шатуни.
  2. Брак/відсутність мастила. Найчастіша причина "заїдання" мотора - масляне голодування. Коли рівень моторного мастила падає дуже низько, між компонентами силового агрегату відбувається сильне тертя. У результаті двигун може працювати у такому режимі хвилин 10-15, але потім вимикається.
  3. Паровий корок. Іноді трапляється, що паливо перетворюється на пару через перегрівання. Паливний насос не здатний перекачати ці пари палива. У результаті утворюється паровий корок, який блокує роботу двигуна. Вирішити проблему допоможе конденсація. Щоб перетворити газ палива назад у рідину, дайте автомобілю постояти і охолонути. Потім спробуйте запустити двигун.
  4. Перегрів. Підвищення температури у двигуні призводить до розширення його компонентів. Коли силовий агрегат перегрівається, а поршні, клапани та інші елементи буквально зварюються одну деталь. Зазвичай таке відбувається разом із масляним голодуванням. 

Незалежно від причини, чому двигун "зловив клин", вас очікує візит до механіка та ремонт. В особливо складних випадках буде необхідна заміна силового агрегату.

Попередня стаття Найцікавіші оголошення "за день" на Automoto.ua
Найцікавіші оголошення "за день" на Automoto.ua
Секрети “Ялинки”: цікаве про найпопулярніший ароматизатор у світі
Наступна стаття Секрети “Ялинки”: цікаве про найпопулярніший ароматизатор у світі

Популярні новини