Балансування дисків: все, що потрібно знати автомобілісту

30 січня 2020

Балансування коліс — обов'язковий елемент обслуговування підвіски. В ідеалі балансування потрібно проводити кожного разу після заміни дисків або гуми. Тобто, як мінімум два рази на рік. Балансування особливо актуальне для литих дисків, оскільки їх власники частіше їздять на високих швидкостях.

Але якщо говорити чесно, хто з автомобілістів реально робить балансування за графіком? Таких одиниці.

Онлайн-портал avtodiski.net.ua допоміг розібратися, що таке балансування коліс, для чого насправді воно потрібно і які ризики існують, якщо не приділяти йому уваги.

Що таке балансування дисків

Щоб керованість автомобіля була на вижчому рівні, кожне колесо повинно бути врівноваженим щодо центру своєї маси.

балансування коліс

Небезпеки і ризики поганого балансування

  • Прискорене зношування підвіски. Навіть дрібні вібрації дуже негативно впливають на підвіску. В першу чергу від відсутності колісного балансу страждають ступичні підшипники. А якщо підшипник зруйнується під час руху на великій швидкості, є ризик заклинювання колеса та винекнення ДТП.

  • Збільшений гальмівний шлях автомобіля. Вібрація колеса зменшує зчеплення шини з дорогою, через що при різкому гальмуванні різко збільшується гальмівний шлях. 

  • Передчасне зношування шин. Вібрація, яка виникає від неправильного балансу, збільшує динамічне навантаження на протектор, через що шини зношуються швидше.

  • Підвищена втомлюваність водія. Дрібна вібрація добре передається через кермо, через що стає важче концентруватися на дорозі. Як результат — водій швидше втомлюється, що є небезпечним під час поїздки на далекі дистанції.

Як проводиться балансування дисків

чому потрібно балансувати колеса

Балансування проводиться на спеціальному верстаті. Колесо встановлюють на конус, на якому розкручують його до 200 оборотів в хвилину. Спеціальні чутливі елементи на верстаті вловлюють напрямок вібрації.

Щоб відкалібрувати баланс колеса, майстер приклеює на диск невеликі свинцеві важки. Це дозволяє змінити центр маси колеса. Якщо все зроблено правильно, центр точно співпаде з віссю обертання і колесо буде обертатися ідеально рівно.

Зараз існують верстати, які в автоматичному режимі аналізують місце установки і вагу важків, які потрібно поставити. Автомеханіку залишається всього лише не промахнутися і правильно їх закріпити.

До речі, про важки. Існує 2 види важків для балансування коліс: наклейки і набивні. Як зрозуміло з назви, перші можна приклеїти, а другі потрібно механічно набивати на диск.

  • Важки-наклейки простіше прикріпити. За умови неправильного балансування або присадки покришок можна без особливих зусиль провести повторне балансування.

  • Набивні важки вважаються більш довговічними. Вони не бояться змін температури і їх не можна зірвати випадково — наприклад, струменем води на автомийці.

Що потрібно знати про балансування

Перед самим процесом балансування протектор потрібно добре очистити від бруду і дрібного каміння. І найважливіше — зняти важки, які залишилися від попереднього балансування.

Кожне нове балансування коліс проводиться заново. Ніяких важків в три ряди!

Часто помилки при балансуванні виникають через неправильну посадку шини на диск. Якщо покришка сіла на диск не зовсім рівно, то знайти і поєднати осі обертання і центр мас колеса буде просто неможливо. Тому важливо бортувати колеса тільки на перевірених шиномонтажах. З нашого досвіду, цей недолік найважче довести, адже візуально перекіс не видно.

Як часто потрібно балансувати диски?

Ідеально — два рази на рік.

Але це в тому випадку, якщо ви керуєте машиною спокійно. Якщо ви любите поганяти по трасі і різко гальмувати, то потрібно стежити за поведінкою автомобіля на дорозі.

Нерівномірне зношення шин теж змінює балансування коліс. І якщо ви відчуваєте, що автомобіль на швидкості 90 км/год і вище починає вібрувати, а керованість погіршується — значить, пора терміново на балансування.

Коригувати баланс дисків потрібно:

  • кожні 14 000-16 000 кілометрів пробігу; а якщо ви любите спортивний стиль водіння — кожні 7000-8000 кілометрів;

  • при перебортуванні шин або установці нових покришок;

  • в разі пошкодження і ремонту дисків.

Пам'ятайте, що правильний баланс дисків — це гарантія гарної керованості машини. А це запорука вашої безпеки на дорозі.

 
 
Попередня стаття Скручений пробіг: 3 речі, які видадуть правду
Скручений пробіг: 3 речі, які видадуть правду
Якщо вас зупинили співробітники поліції, вимагайте викликати адвоката
Наступна стаття Якщо вас зупинили співробітники поліції, вимагайте викликати адвоката

Популярні новини