Чим будуть розбавляти пальне на АЗС?

27 травня 2020

Комітет ВРУ з питань житлово-комунальних послуг та енергетики запропонував розглянути законопроект про обов'язковість додавання біоетанолу в бензин. В літр пального буде додаватися до 10% біопалива. Ця норма не буде стосуватися палива, октанове число якого 98 і вище, а також бензину, що постачається для потреб Міноборони, Державного резерву і для створення мінімального запасу нафти і нафтопродуктів. Це вже не перша спроба узаконення цього проекту.

Одразу з'явилися фахівці, які підтримали цю пропозицію. На їх думку, нововведення сприятимуть:

  • енергонезалежності України від імпорту нафтопродуктів (зокрема з Росії);
  • зниженню викидів токсичних речовин в атмосферу;
  • виникненню багатьох підприємств, і відповідно, нових робочих місць;
  • притоку інвестицій в паливну сферу.  

На думку депутатів, які склали цей законопроект, якість пального не погіршиться, і ціна не сильно зросте. Олег Семінський, член партії “Слуга народу”, стверджує, що постійний контроль за вмістом частки етанолу позитивно вплине на дотримання стандартів якості палива загалом.   

Є і ті, що висловили свої аргументи проти такого рішення. На їх думку, українські автомобілі не готові до таких домішок, і такий бензин суттєво нашкодить машинам. 

Бензин, у назві якого є літера Е, - це паливо з додаванням етанолу. Зараз його також можна знайти на АЗС України - ціна нижча за чистий нафтопродукт. За словами Євгена Лукашевича, експерта паливного ринку, розведення бензину біоетанолом - суто європейська практика. 

В Європі головна мета такого підходу - збереження екології. Біодомішки виготовляються з сировини, що вирощується на полях. Отже, необхідність в нафті зменшується. Правда, таке паливо не підходить старим автомобілям. На сайті європейської асоціації автовиробників вказано, яким машинам можна заливати таку паливну суміш. Автотранспорту до 2000 року забороняється використання такого палива. 

Опоненти, що вибрали золоту середину, пропонують реалізувати цей законопроект за двох умов:

  • контроль дотримання якості палива з біодомішками;
  • водій має можливість купити бензин без домішок. 

Автори закону запевняють: обов'язкове додавання етанолу в пальне забезпечить великий об'єм роботи нашим нафто- та спиртопереробним заводам. В результаті цього Україна менше витрачатиме грошей на купівлю імпортного бензину чи нафти.

Розведене пальне заощадить по 5 гривень на 1 літр. Правда, за словами водіїв, воно і спалюється швидше, і заправлятися треба частіше, і паливна система може дати збій. Зараз у власників авто є вибір: і вони можуть використовувати як чисте пальне, так і з біодомішками. Ініціатори закону про обов'язкове додавання етанолу в бензин поки відкликали свій проект. 


 

Попередня стаття Наскільки вигідно купувати сільгосптехніку на аукціонах США?
Наскільки вигідно купувати сільгосптехніку на аукціонах США?
Як впізнати камеру автофіксації порушень: фото
Наступна стаття Як впізнати камеру автофіксації порушень: фото

Популярні новини