Що краще: “атмосферник” чи турбодвигун?

20 грудня 2021

“Атмосферник” чи турбомотор? Дискусія серед автомобілістів на цю тему стара, як і двигун внутрішнього згоряння з турбіною. Розглянемо докладніше плюси та мінуси кожного, щоб спростити вибір автомобіля. 

Переваги атмосферного двигуна

купити машину з атмосферним двигуном на авторинку

  1. Великий експлуатаційний ресурс. Атмосферники здатні відпрацювати 1 мільйон кілометрів і більше. Пробіг до “перебірки” зазвичай становить щонайменше 400 тис. км. 
  2. Просте обслуговування. Конструкція атмосферного двигуна простіша, ніж турбованого. Такі силові агрегати часто ремонтують самостійно у гаражі. 
  3. Дешевий ремонт. Чим простіша конструкція двигуна, тим дешевший його ремонт та заміна запчастин. 
  4. Менше вимог до якості мастила та пального. Безнаддувний силовий агрегат може витримати пальне та масло поганої якості (і все ж таки краще не експериментувати).
  5. Швидке прогрівання взимку. За відгуками автомобілістів, звичайний "атмосферник" швидше прогрівається в холодну пору року.  

Недоліки "атмосферника"

Безнаддувні силові агрегати програють в потужності наддувним аналогічного об'єму. Разом з тим, мотори в нових автомобілях часто не поступаються за конструктивною складністю варіантами "турбо", тому їх ремонт також може "влетіти в копієчку".

Переваги турбованого двигуна

купити авто з турбованим двигуном на автобазарі

  1. Висока потужність. Додавання турбіни збільшує потужність двигуна приблизно на 30% порівняно з безнаддувним варіантом аналогічного об'єму.  
  2. Краща динаміка. Автомобіль з турбомотором завжди обійде у швидкості розгону машину зі звичайним двигуном при однаковій кількості "конячок" під капотом. 
  3. Тиха робота. Оснащені турбокомпресором двигуни працюють тихіше за своїх атмосферних “братів”, а також створюють менше вібрацій. 
  4. Компактні розміри та менша вага. Турбований трициліндровий мотор має таку ж потужність, як і чотирициліндровий безнаддувний. Але, має менші розміри та вагу. 
  5. Екологічність. Турбодвигуни ефективніше використовують паливо, тому токсичність вихлопних газів знижується. 

Недоліки двигуна з турбіною

Турбований двигун не позбавлений недоліків. Саме мінуси зупиняють багатьох на шляху придбання авто з турбодвигуном. Ось головні мінуси:

  • невеликий ресурс турбіни. Ремонт потрібен у середньому після пробігу 150 тис. км;
  • вимогливість до якості бензину та мастила. Після заправки "абиякими" рідинами двигун з турбіною "вмирає" відразу. Аналогічна історія і з мастилом;
  • складна конструкція та дорогий ремонт. Чим більше деталей у силовому агрегаті, тим складніше та дорожче його обслуговувати.

Крім того, відгуки про автомобілі з "турбо" підтверджують, що для нормальної роботи необхідне ТО кожні 10 000 - 15 000 км, є потреба в додатковому охолодженні системи та виникають проблеми з перепродажем. Також складно знайти на ринку машин варіант з пробігом та "живою" турбіною. 

Що вибрати?

Насправді, ні "атмосферник", ні турбомотор не є хорошим чи поганим варіантом. Все залежить від власника: стилю водіння, вимог до авто та бюджету на утримання машини. Тим, хто їздить спокійно і не має бажання витрачати багато грошей на обслуговування транспортного засобу, можна вибрати атмосферний двигун. Любителям "запалювати" на дорозі і тим, хто не готовий залишатися другим на світлофорі та трасі, варто придивитися до турбованих моделей. Вирішувати та вибирати вам.

Попередня стаття Дизельний кросовер: 5 моделей з надійними двигунами
Дизельний кросовер: 5 моделей з надійними двигунами
Топ-8 надійних позашляховиків. Без Toyota реально обійтися?
Наступна стаття Топ-8 надійних позашляховиків. Без Toyota реально обійтися?

Популярні новини