General Motors і Michelin створили надстійкі безповітряні шини

1 серпня 2019

General Motors спільно з Michelin вже кілька років працюють над створенням безповітряних шин. В цьому році компанії представили покращений прототип своєї розробки для легкових автомобілів. Технологія отримала назву UPTIS (Unique Puncture-Proof Tire System), що означає унікальну, стійку до проколів систему автомобільних шин.

Часто кажуть, що інноваційні покришки виглядають менш привабливо, ніж звична для нас "гума", але від них складно відвести погляд. Більш того, розробники стверджують, що крім незвичайного зовнішнього вигляду новинка є в рази практичнішою в експлуатації і безпечнішою.

Зносостійкі покришки від General Motors і Michelin

Ці революційні шини виготовляються з композитного каучуку і полімерного скловолокна. Вони мають складну, надійно спроектовану внутрішню конструкцію зі спеціальних полімерних спиць з унікальним перетином. Завдяки такому рішенню безповітряні шини при наїзді на перешкоду деформуються і після знову відновлюються. Ідеальний варіант для наших доріг: вони не бояться нерівномірного зносу і проколів, що дозволить зовсім забути про підкачування коліс. Величезним плюсом також є те, що вони практично не вимагають обслуговування. Більш того, ці оновлені, вдосконалені шини легко утримують автомобіль навіть на високих швидкостях, на відміну від попередніх не настільки стійких версій.

Згідно з дослідженнями Michelin, близько 200 мільйонів покришок щорічно приходять в непридатність і викидаються через проколів і швидкого зносу, забруднюючи навколишнє середовище. При виготовленні непневматичних шин використовується вторинна сировина, що є високоекологічним підходом до виробництва.

Отже, підсумуємо і виділимо основні переваги цієї інноваційної розробки:

  • Не бояться проколів і механічних пошкоджень;
  • Не вибухнуть від високого тиску;
  • Впевнено долають будь-які нерівності на дорозі, забезпечуючи максимальний комфорт і безпеку;
  • Мають оригінальний зовнішній вигляд;
  •  Висока екологічність виробництва та утилізації;
  • З ними немає необхідності возити запаску.

Але все не так гладко і кілька недоліків у них все ж є:

  • Низька ступінь шумоподавлення ;
  • Попадання бруду або сторонніх предметів в порожнину шини призводить до дисбалансу коліс.

Технологія UPTIS - серйозний крок у розвитку автопромисловості. Ця розробка має реальні перспективи з'явитися на авторинку, але час покаже, чи є у неї майбутнє. General Motors почне тестувати UPTIS в кінці 2019 року на електромобілях Chevrolet Bolt EV. Очікується, що версія буде доступна для широкого застосування для більшості власників легкових і вантажних авто вже в 2024 році.

Електромобіль Chevrolet Bolt EV червоного кольору

Основні переваги і недоліки непневматичних шин General Motors і Michelin

 
Попередня стаття Заробляли по 100 тис грн в день на трасі Київ-Одеса
Заробляли по 100 тис грн в день на трасі Київ-Одеса
Буксувати 550 000 кг? Легко! Довів електричний пікап Ford F-150 (відео)
Наступна стаття Буксувати 550 000 кг? Легко! Довів електричний пікап Ford F-150 (відео)

Популярні новини