Інструкція “Нульове розмитнення”, або як стати власником авто

19 квітня 2022

Головна тема обговорень серед автомобілістів впродовж останніх двох тижнів - скасування мита на ввезення транспортного засобу. Закон №2142-ІХ запрацював та зробив ажіотаж серед тих, хто готовий купити машину за кордоном. Як же придбати автомобіль?

1. Знайти довірену особу

На період воєнного часу військовозобов’язаним чоловікам заборонено виїжджати за кордон України. Отже, більшість потенційних покупців автомобілів не зможе самостійно їх пригнати. Доведеться шукати довірену особу. Це може бути жінка, чоловік старше 60 років, іноземець. Для придбання автомобіля потрібна довіреність. Аналогічно складається ситуація, якщо купівлею займатиметься спеціалізована компанія. Оформити документ можна в будь-якого нотаріуса вашого міста. Вартість послуги уточнюйте на місці. 

2. Придбати автомобіль

Придбати машину за кордоном можна в салоні, автобазарі чи безпосередньо у власника. Ви можете попередньо переглянути пропозиції в каталозі оголошень Польщі. Якщо ж довіряєте підбір машини компанії з автопригону, достатньо буде обговорити параметри (вартість, марку та модель, рік випуску, тип пального та інше). 

Після огляду та діагностики відбувається процес купівлі авто, який підтверджується відповідним договором. Людина, яка приганяє для вас машину, отримує реєстраційні документи та підтвердження зняття ТЗ з обліку.

3. Оформити експортну та попереднью митну декларації

Для того, щоб транспортний засіб законно ввезти в Україну, потрібна експортна та митна декларації. Їх оформлення краще довірити брокеру. Це заощадить час та допоможе без зайвих питань пройти митний контроль, хоча й обійдеться у кілька тисяч гривень.

4. Пройти митний контроль

Наступний крок - митниця. Автомобіль, котрий поки на єврономерах, проходить контроль на “червоному” коридорі. Це стосується як іноземного, так і українського пунктів пропуску. Процедура проходження митниці не змінилась. Прикордонники оглядають авто, перевіряють документи, “закривають” декларацію. Платити мито, акциз та ПДВ не потрібно. 

Далі - завершення процесу розмитнення. Обов'язкова вимога - відповідність автомобіля стандарту Євро 2 та вище. Така інформація має бути вказана в реєстраційному документі або ж доведеться робити експертизу. Після проходження митного контролю на руках мають бути всі документи для оформлення ТЗ в сервісному центрі.

5. Оформити авто в сервісному центрі

Залишився останній крок до автомобіля на українських номерах - візит до сервісного центру МВС. Тут буде кілька витрат: оплата послуг СЦ та номерних знаків, сплата ПДВ (3-5% вартості машини).

Висновок: “нульове розмитнення” скасовує митні платежі (мито, акциз, ПДВ). Решта процедури залилась незмінною.

Попередня стаття Як завести авто, якщо розрядився акумулятор?
Як завести авто, якщо розрядився акумулятор?
Ревізія в авто: список дозволеного і забороненого у воєнний час
Наступна стаття Ревізія в авто: список дозволеного і забороненого у воєнний час

Популярні новини