Як не потрапити на вудку на СТО? 5 популярних способів обману

1 березня 2020

«Ми зараз відремонтуємо те, що необхідно, але краще відразу замінити ось цю деталь, інакше потім ремонт обійдеться вам дорожче ...» - цю фразу, яка в кілька разів збільшує вартість дрібного ремонту, періодично чує кожен автовласник.

На вудку недобросовісних автосервісів ризикує потрапити як власник уживаного авто, так і власник нової іномарки.

Ми зібрали найпоширеніші способи обману, які допоможуть вам уникнути зустрічі з недобросовісними автомайстрами:

Спосіб № 1. Вам «потрібне» балансування

Балансування коліс - одна з найпоширеніших послуг для клієнтів автосервісів. Як правило, вона проводиться при заміні шин або за потребою. Наприклад, якщо при швидкості 60-100 км / год з'являються поштовхи в кермі - явна ознака порушення балансування. Якщо ви їздите по обласному бездоріжжю з безліччю ям і вибоїн, послуга може знадобитися вам частіше, ніж зазвичай.

Сама процедура проводиться для кожного колеса на балансувальному стенді, оснащеному спеціальним комп'ютером.

За процесом легко спостерігати, так що підступу в цьому випадку можна не побоюватися. Бути пильними варто, якщо майстер запропонував виправити кривизну дисків.

Усунути пошкодження тут і зараз може бути привабливою ідеєю, особливо якщо наслідки несправності вам розпишуть у всій красі - від перспективи ремонту підвіски до загрози серйозної аварії на дорозі через відмову рульового управління. Але чи дійсно ця операція так вже необхідна саме вашому автомобілю? Далеко не факт, і, можливо, майстер просто хоче заробити зайві 50-100 грн за кожне колесо.

Що можна зробити

Радимо попросити майстра показати, як насправді обертається колесо вашого автомобіля. Якщо диск і правда кривий, у чому вас намагаються переконати, це побачить навіть недосвідчений в ремонті новачок. Якщо ви не помітили ніяких особливостей в обертанні колеса, не погоджуйтеся на ремонт.

Спосіб № 2. Установка дешевих запчастин замість фірмових

Нерідко при ремонті автомобіля недобросовісні майстри використовують замість оригінальних запчастин, які коштують значно дорожче, більш бюджетні аналоги менш відомих виробників. У підсумку замість масляних фільтрів MANN або Bosch в вашому автомобілі виявляться фільтри від Kross або PMC. А замість амортизаторів Sachs або Kayaba ви отримаєте деталі під брендом Fenox. Не кажучи вже про те, що місце цілком гідних виробників можуть зайняти китайські аналоги, придбані через інтернет за копійки.

Не виключено, що і вони будуть служити вам якийсь час вірою і правдою, тільки заплатите ви за них значно більше їх реальної вартості. Наприклад, повітряний фільтр фірми MANN коштує 220 грн а китайський аналог - в 6 разів дешевше. До речі, ремонт взагалі можуть не проводити, особливо якщо стару деталь можна трохи відремонтувати підручними засобами, а нову майстер просто залишить собі.

Що можна зробити
Автозапчастини можна придбати самостійно і передати їх автомеханіку, а потім уважно стежити, що саме він встановлює на ваш автомобіль. Ви витратите час, але будете впевнені, що всі запчастини замінені на якісні. Якщо ж ви сумніваєтеся, що ремонт взагалі відбувся, заздалегідь попросіть майстра не викидати непридатні диск и або шланги і повернути їх вам при оплаті. Лише так ви зможете переконатися, що ремонт дійсно зроблений.

Спосіб № 3. Заміна ременя ГРМ і супутних деталей

Міняти ремінь ГРМ радять після кожних 50 000-80 000 км пробігу. Якщо ремінь ГРМ вимагає заміни, то разом з ним обов'язково потрібно змінити і натяжний ролик. На практиці підприємливі майстри нерідко виставляють рахунок за заміну всього комплекту, а на ділі «забувають» поміняти ролик.

В результаті ви не тільки заплатите зайві гроші, але і неминуче опинитеся в автосервісі знову, причому дуже скоро - без нового натяжної ролика ремінь довго не прослужить і порветься, що загрожує куди більш дорогим ремонтом двигуна. Довести провину сервісу в такому випадку буде практично неможливо. Заробляють на такому обмані від 370 до 2500 гривень.

Що можна зробити
Єдиний вихід - це стежити за процесом ремонту і переконатися, що майстер дійсно замінив весь комплект. Або ж попросити повернути вам зносився натяжна ролик. В такому випадку спокуса обвести вас навколо пальця буде зведений до нуля.

Спосіб № 4. Дороге автогудіння

Практично кожен водій-початківець, недавно сів за кермо старого авто, періодично чує нав'язливий гул при поїздці на автомобілі і, звичайно, поспішає звернутися в автосервіс (часто в перший-ліпший). Найбільш частою причиною такого гулу виявляється несправний підшипник колісної маточини. Однак недосвідченістю автовласників нерідко користуються автомайстра.

Почувши скарги на гул, вони розповідають новачкові про серйозні проблеми з автоматичною коробкою передач. В результаті замість 1500-1800 гривень (саме стільки коштує підшипник і його заміна), ви отримаєте рахунок на суму в десять разів більше, при цьому ремонт коробки передач, як ви розумієте, може взагалі не проводитися.

Що можна зробити
Попросіть механіка «підняти» машину і при вас по черзі прокрутити все колеса. Якщо гул спровокував саме відслужив свій вік підшипник маточини, ви це відразу почуєте. Зламане колесо виявить себе люфтом при обертанні.

Спосіб № 5. Навмисне пошкодження сайлентблоків

Характерний стукіт в працюючому автомобілі, особливо на низьких швидкостях, може виявитися наслідком зіпсованих стійок стабілізатора, які в тому числі впливають на керованість автомобіля. Самі стійки, як і їх заміна, коштують недорого (вартість автозапчастини починається від 180 гривень, робіт - від 550).

У гонитві за більшою сумою чека в несумлінному сервісі вам можуть просто пропалити пальником гумові частини сайлентблоков (один із з'єднувальних блоків підвіски).

В результаті буде потрібно повноцінна заміна важеля підвіски, яка обійдеться втричі дорожче.

Що можна зробити
Перед початком ремонту потрібно постаратися оглянути автомобіль разом з механіком і ще раз обговорити весь обсяг робіт і вартість. І, звичайно, краще особисто бути присутнім при авторемонті.

Всі перераховані способи обману з кожним днем ​​набувають все більш витончених форм, але є кілька загальних принципів, які допоможуть вам уникнути обману: користуйтеся найголовнішим правилом - правилом здорового глузду. Якщо ви не бачите причин для ремонту, а механік не може вам показати і пояснити, чому ремонт необхідний, значить, він просто вам не потрібен; вибирайте перевірені станції обслуговування, попередньо прочитавши відгуки; обговорюйте порядок робіт до початку їх виконання.

Теги:
СТО
Попередня стаття В Україні планують виробляти батареї для електрокарів
В Україні планують виробляти батареї для електрокарів
"Прокачаний" суперкар злітає на старті. Відео
Наступна стаття "Прокачаний" суперкар злітає на старті. Відео

Популярні новини