Як вибрати хороше автокрісло

15 червня 2021

Кожен водій може потрапити в неприємну, а часом, трагічну ситуацію на дорозі. Якщо його самого і дорослих пасажирів автомобіля від біди захистять ремені і подушки безпеки, то діти в таких випадках залишаються беззахисними. Так що вкрай важливі автомобільні крісла.

Перше автокрісло було придумано з однією метою - обмежити пересування дитини по автомобілю, що дуже відволікало увагу водія під час їзди. Сьогодні дитячі автокрісла - вже необхідність. Для них встановлені певні стандарти, які повинні дотримуватися виробники.

Крім того, автокрісла виконують ще одну функцію - комфорт дитини в дорозі. Багато крісел мають ортопедичні властивості.

Автомобільні крісла ділять на групи:

  • 0 - вага менше 10 кілограм, до 6 місяців;
  • 0 + - вага менше 13 кілограм, до 1-1,5 року;
  • I - вага 9-18 кілограм, від 9 місяців до 4 років;
  • II - вага 15-25 кілограм, від 3 до 7 років;
  • III - вага 22-36 кілограм, від 6 до 12 років.


Категорія 0

Переносна люлька для новонароджених з жорстким каркасом, оснащена внутрішніми ременями. Такі крісла часто входять в комплектацію універсальних колясок, можуть встановлюватися на шасі коляски. Не має особливих захисних властивостей і, швидш за все, більше послужить для зручності перевезення малюка. Область голови, як правило, оснащена додатковою подушкою. Має два положення нахилу спинки - лежачи і напівлежачи.

Категорія 0+

Ще неповноцінне автокрісло, але вже не люлька, тому його захисні властивості досить високі. Оснащені 3 або 5-точковими ременями безпеки. Положення нахилу спинки «напівлежачи», тому не підходять для тривалих поїздок діткам, які ще не вміють сидіти. Для таких дітей тривале навантаження на хребет протипоказане. Є переносна ручка, що дає можливість використовувати його і як переноску. Як і автолюлька, може встановлюватися на шасі коляски.

Розташовується тільки проти руху автомобіля на заднє сидіння. На переднє допускається установка тільки в тому випадку, якщо в машині немає або відключені подушки безпеки. Кріпиться до сидіння автомобільним ременем або за допомогою системи Isofix.

Група I

Для діток, які вже вміють сидіти. Регульований кут нахилу спинки, система захисних ременів 3 або 5-точкова. Встановлюється проти або по ходу напрямку руху автомобіля на задньому, передньому сидінні.

II і III

Такі крісла часто мають функцію зміни розміру по ширині, щоб адаптувати його під дитину в різному віці. Якщо такої функції немає, то підбирати модель потрібно, вимірявши ширину дитячої спинки з урахуванням того, що дитина буде рости. Крісло не повинно стати для нього вузьким. Встановлюється на задньому сидінні з фіксацією автомобільним ременем. Саме крісло не оснащене внутрішніми ременями безпеки.

До групи III відносяться і бустери - сидіння без спинки, але з підлокітниками. Їх головне завдання - додати висоту сидіння автомобіля, щоб автомобільний ремінь безпеки правильно розташовувався на тілі дитини, міг максимально його захистити.

Групи автокрісел часто комбінують, щоб виріб можна було трансформувати під зміни комплекції зростаючої дитини.

 

Попередня стаття Коли старий Мерседес кращий за новий: 5 б/у позашляховиків
Коли старий Мерседес кращий за новий: 5 б/у позашляховиків
4 поради, які продовжать термін служби двигуна
Наступна стаття 4 поради, які продовжать термін служби двигуна

Популярні новини