Якими бувають подушки безпеки в сучасних авто?

4 квітня 2023

BMW X5, Toyota Camry, Mazda CX-30 2023 року можуть бути оснащені 10 подушками безпеки. Де ж вміщається така кількість аербегів? Що ж, виробники постійно розширюють та додають нові локації подушок безпеки в салоні авто, щоб максимально захистити водія та пасажирів у випадку аварії. Існують різні види аербегів, серед яких фронтальні, бічні, шторкоподібні та колінні. Розглянемо кожен з них детальніше.

Типи подушок безпеки в сучасному автомобілі

Фронтальні подушки безпеки

Фронтальні подушки безпеки розташовані на кермі та панелі приладів. Вони активуються в разі удару спереду та захищають голову та грудну клітину водія та пасажирів.

Основні елементи фронтальної подушки безпеки - це балон з газом та електронний блок керування. Під час зіткнення датчики виявляють сильний удар та передають інформацію до блоку керування. Останній активує газовий балон, який заповнюється дуже швидко (до 30 мілісекунд) газом і випускає повітря для заповнення подушки.

Важливо знати, що фронтальні подушки безпеки не є універсальним засобом захисту від усіх видів травм. Наприклад, вони не захищають від бічного зіткнення, удару з тильної частини, а також не забезпечують захисту для пасажирів, що розташовані на задніх сидіннях.

Бічні подушки безпеки

Бічні подушки безпеки розташовані на бічних частинах передніх сидінь та захищають водія та пасажирів у разі бокового удару. Ці аербеги вмонтовують в двері, сидіння або в бічні панелі автомобіля.

Бічні подушки активуються різними способами. Деякі спрацьовують на основі датчика, який реагує на зіткнення з іншим транспортним засобом або перешкодою. Інші моделі активуються після вловлювання датчиками різкого зміщення та зміни швидкості авто.

Види аербегів в сучасному авто

Бічні подушки безпеки зменшують ризик травм та серйозних ушкоджень, які можуть виникнути під час бічного зіткнення. Вони забезпечують додатковий захист для водіїв та пасажирів, а також допомагають знизити ризик ушкоджень внутрішніх органів, ребер та грудної клітки. 

Аербеги, незалежно від типу, конструкції та місця розташування, можуть бути шкідливими для здоров'я, якщо не використовувати їх правильно. Наприклад, якщо водій або пасажир сидять занадто близько до подушки безпеки або ж не пристібнуті ременями безпеки. то при її активації може виникнути травма.

Подушки-шторки

Шторкоподібні подушки безпеки розташовані в опорах даху транспортного засобу. Їх призначення - захищати голову та шию та обличчя водія і пасажирів у разі бічного зіткнення або перекидання автомобіля.

Аербеги-шторки зазвичай знаходяться над дверними вікнами та спрацьовують під час зіткнення з бічними перешкодами, такими як стовпи, дерева та інші транспортні. Шторкоподібні подушки розроблені для захисту голови та шиї водія та пасажирів, а також для запобігання падінню об'єктів всередину автомобіля під час зіткнення.

Колінні подушки безпеки

Колінні подушки безпеки - це додаткові подушки безпеки, які знаходяться внизу керма та торпедо з боку пасажира для захисту ніг та колін в разі зіткнення. Також вони допомагають утримати тіло на місці, щоб зменшити ризик травм голови та шиї.

Колінні подушки безпеки - це додатковий захист для водіїв, особливо під час зіткнення на низькій швидкості, яке може спричинити серйозні травми ніг та колін. Однак, вони не замінюють інших видів аербегів, таких як бічні та фронтальні подушки безпеки.

Скільки подушок безпеки в машині

Аербеги заднього сидіння

Подушки безпеки заднього сидіння розташовані на задніх сидіннях автомобіля з метою захисту пасажирів. Не всі машини обладнані такими аербегами, а ті, що оснащені, можуть мати різну кількість та конструкцію подушок:

  • фронтальні подушки безпеки заднього сидіння активуються у разі зіткнення спереду,
  • бокові подушки безпеки заднього сидіння, які активуються під час бічного зіткненні.

Під час активації задній аербег наповнюється повітрям та займає частину вільного простору між пасажиром та задньою стінкою автомобіля. Це зменшує ризик отримання серйозних травм.

Аербеги для захисту пішоходів

Новинка на ринку - подушки безпеки для захисту пішоходів. Їх встановлюють на передній частині автомобіля для захисту пішоходів у разі зіткнення. Аербеги для пішоходів не забезпечують повного захисту, а тільки зменшує наслідки удару та зменшує ризик отримання серйозних травм.

Поки технологія подушок безпеки для пішоходів не надто поширена. Однак, деякі виробники вже використовують подібні системи на своїх моделях. Серед них Volvo V40 Cross Country та XC90, які мають висувну капотну систему. Коли автомобіль зіткнувся з пішоходом, капот піднімається за допомогою гідравлічних поршнів, а аербег захисту пішохода активується. 

Важливо також зазначити, що система подушок безпеки для захисту пішоходів не є заміною для розумної поведінки водіїв на дорозі та не зменшує важливості виконання правил дорожнього руху та уважного водіння.

Залежно від марки, моделі та специфікації, автомобіль може бути встановлені різними комбінаціями різних видів подушок безпеки.

Попередня стаття Європейські кросовери до 20 000$: шукаємо на Automoto.ua
Європейські кросовери до 20 000$: шукаємо на Automoto.ua
Власникам Subaru: де вигідніше купити запчастини?
Наступна стаття Власникам Subaru: де вигідніше купити запчастини?

Популярні новини