Хто може не платити за страховку?

23 жовтня 2019

Згідно з пунктом 1 статті 13 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів", деякі категорії населення звільняються від обов'язкової покупки автомобільного страхового поліса на території країни. До цих категорій населення відносяться:

1. Учасники військових дій;

2. Особи, які постраждали під час подій лютого 2014 року (Революція Гідності);

3. Постраждалі внаслідок військових дій;

4. Особи з інвалідністю I групи;

5. Водії транспортних засобів, які належать особам з інвалідністю I групи, за умови, що власник присутній в авто під час руху. 

Категорії автомобілістів, зазначені в пунктах 1-4, звільняються від покупки обов'язкової страховки за умови, що вони будуть особисто керувати транспортом. Закон не передбачає обмежень за обсягом двигуна. У разі ДТП всі витрати компенсує Моторне транспортне страхове бюро України.

Згідно з пунктом 2 статті 13 ЗУ "Про обов'язкове страхування" половину вартості страхового поліса сплачують громадяни, які мають право власності на даний автомобіль:

1. Учасники війни;

2. Особи з інвалідністю II групи;

3. Особи, які постраждали внаслідок катастрофи у Чорнобилі (I або II категорії);

4. Пенсіонери.

Для цієї категорії населення передбачене обмеження обсягу двигуна до 2500 кубічних сантиметрів. Ця пільга надається тільки якщо громадянин особисто керує цим авто без мети надання платних послуг з перевезення пасажирів та/або вантажу.

Перевірте, можливо, ви підпадаєте під одну із перерахованих категорій і можете претендувати на звільнення від обов'язкового страхування авто.

Попередня стаття Алгоритмы поиска следов кузовного ремонта
Алгоритмы поиска следов кузовного ремонта
Кнопки в автомобиле, о предназначении которых многие не знают
Наступна стаття Кнопки в автомобиле, о предназначении которых многие не знают

Популярні новини