“Не спати” або як працює контроль уваги водія?

7 червня 2023

Як працює технологія контролю уваги водія

За статистикою, близько 20% аварій на дорогах в світі пов'язані зі зниженням уваги, втомою і сонливістю водіїв. Дослідження, проведені в США та країнах ЄС показали, що понад половини ДТП на магістральних швидкісних трасах трапляються внаслідок засинання за кермом. Саме тому все більше автомобілів пропонується з системами контролю втоми водія. Як вони працюють?

Перші системи контролю втоми водія в з'явились в 2007 році компанією Volvo автомобілях S80 та XC90. Сьогодні технології для відслідковування сонливості за кермом застосовуються не лише в легкових моделях. Системи незамінні в комерційному транспорті та вантажівках.

Як працює контроль сонливості водія

Як система визначає, що водій втомився?  

Технологія виявлення сонливості водія базується на різних принципах, від вимірювання фізіологічних параметрів до аналізу поведінки автомобіля на дорозі. Сенсори та камери зазвичай монтуються на кермі та на панелі приладів, або ж приєднуються до зовнішніх систем (датчика керування, прискорення, кута нахилу, швидкості). Все це необхідно для того, щоб:

  • вимірювати частоту моргання очима. Якщо частота моргання стає нижчою від нормальної, це вважається ознакою сонливості.
  • вимірювати час, протягом якого водій не використовує кермо. Якщо система виявляє, що водій не користується кермом надто довго, надсилає сигнал попередження. 
  • слідкувати за відхиленням від своєї смуги руху. Якщо водій починає втрачати керування, система дає попередження.

Особливості роботи системи контролю сонливості водія відрізняється залежно від виробника. Однак ідея у всіх однакова: виявити зниження уваги та попередити керманича відповідним значком на панелі приладів, звуком, вібрацією керма чи сидіння. Якщо водій не реагує на попередження, система може автоматично зупинити автомобіль, щоб запобігти аварії.

Системи моніторингу уваги водія є практично у всіх сучасних авто різних сегментів. Вони входять до стандартної комплектації або ж доступні в якості окремої опції чи пакету безпеки. Залежно від виробника змінюється назва технології. В Hyundai це Driver Attention Alert, в Mercedes-Benz - Attention Assist, у Volvo - Driver Alert Control.

Попередня стаття В режимі “турбо”: 10 кросоверів з турбованими двигунами
В режимі “турбо”: 10 кросоверів з турбованими двигунами
Гума з кульбаби, покришка за $10 000 та інші факти про шини
Наступна стаття Гума з кульбаби, покришка за $10 000 та інші факти про шини

Популярні новини