Перетнути подвійну суцільну: коли можна порушити правило?

27 січня 2022

Правила дорожнього руху – вічна тема для дискусій. І навіть таке зрозуміле твердження як заборона перетину подвійної суцільної смуги стає предметом обговорення. Що ж, з'ясуємо, кому і в яких випадках можна безкарно проїхати подвійною осьовою розміткою.

коли дозволяється перетинати подвійну осьову розмітку

Що говорять про перетин подвійної суцільної ПДР?

Дві суцільні лінії поділяють протилежні потоки транспорту на дорогах із 4 і більше смугами або ділянки доріг із 3 смугами (2+1). Перетинати таку розмітку не можна. За проїзд по подвійним суцільним передбачено покарання - штраф у розмірі 340 грн. 

Кому та коли можна виїхати на подвійну суцільну?

Подвійна осьова розділяє широкі проїзні частини, тому необхідність виїзду на зустрічну смугу виникає рідко. Але закон передбачає такі ситуації:

  • водій оперативного транспорту на службовому завданні може перетнути подвійну суцільну із включеним звуковим сигналом та проблисковим маячком за умови забезпечення безпеки всіх учасників дорожнього руху;
  • водієві дозволено відступити від вимог ПДР в умовах подій непереборної сили або для уникнення аварійної ситуації (п. 2.14(е) ПДР України). На практиці це означає, що якщо в лоб летить автомобіль, перед вами перевертається вантажівка або відбувається щось ще нештатне, можна порушити правила; 
  • водій не може дотримуватись вимог розмітки, якщо її не видно. Наприклад, дві суцільні лінії стерлися від часу або їх замело снігом.

Висновок: для перетину подвійної суцільної лінії розмітки мають бути вагомі причини. Це або виконання службового завдання співробітниками оперативних служб, або обставини непереборної сили (ви таким чином рятуєте своє життя та життя оточуючих) або розмітки дійсно не видно.

Теги:
ПДД
Попередня стаття Коли машина після декількох власників – вдала покупка?
Коли машина після декількох власників – вдала покупка?
5 японських позашляховиків для тих, хто цінує надійність
Наступна стаття 5 японських позашляховиків для тих, хто цінує надійність

Популярні новини