Подушки безпеки: історія, факти і цифри

21 травня 2021

Подушки безпеки є в кожній новій машині на дорозі і рятують незліченну кількість життів. Як вони перетворилися з ідеї в один з найважливіших засобів безпеки в автомобілебудуванні і якими стануть в майбутньому?

Наскільки важливі подушки безпеки

Подушки безпеки в авто

IIHS (Страховий інститут дорожньої безпеки США) називає подушки безпеки - одним з найважливіших нововведень в області безпеки за останні десятиліття. Але спочатку все було далеко не так. На ранніх етапах розробки аербегів з'являлося багато негативних відгуків в ЗМІ. У деяких звітах вказувалося, що вони можуть принести більше шкоди, ніж користі. Ці побоювання мають певні підстави, оскільки дослідження показали: спрацювання подушки безпеки на низькій швидкості або без пристебнутих ременів безпеки здатне травмувати. 

Наскільки безпечні сучасні подушки безпеки? Передні подушки безпеки знижують ризик смерті водія приблизно на 30%. Бічні, що захищають голову, зменшують ймовірність загибелі водія в результаті бокового зіткнення на 52%. Ще спокійніше їздити, якщо є надійна страховка. Оформити поліс прямо зараз за допомогою нового сервісу АвтоМото. 

З чого складається і як працює подушка безпеки

Подушки безпеки насправді досить прості в своїй концепції. Тканинний мішок швидко надувається під час зіткнення і створює м'який простір між людиною і твердими поверхнями рульового колеса або приладової панелі. Ранні моделі в основному були на кермі і використовували стиснене повітря, повільно наповнювались і не давали ніякого захисту. Сучасні аербеги можна знайти на більшій частині салону, включаючи рульове колесо, приладову панель з боку пасажира, стійки. Також існують подушки безпеки у вигляді штор для вікон і навіть для колін.

Подушка безпеки для колін водія

Як правило, сучасна подушка безпеки складається з трьох основних компонентів: подушки, модуля наддуву і датчика удару. У разі зіткнення різні датчики повідомляють про тип зіткнення, кут і силу удару, щоб транспортний засіб зрозумів, які аербеги задіяти. Або невеликі піротехнічні модулі, або балони зі стисненим повітрям розгортають подушки безпеки на високій швидкості, розганяючись від 160 до 355 км/год, щоб захистити вас при аварії. Після зіткнення вони природним чином здуваються і дають пасажирам можливість вибратися, а співробітникам МНС подбати про тих, то знаходиться всередині.

До слова, аербеги в європейських автомобілях спрацьовують повільніше на 100 км/ч, ніж в американських. Чому? Водії в Європі менше важать і частіше їздять з непристебнутим ременем. Повільне надування подушки знижує ризик травмування самої подушкою. 

Важливо пам'ятати, що дійсно "безпечною" подушка буде тільки з пристебнутим ременем. У разі аварії він стримує водія і пасажирів від руху назустріч аербегам і знижує ризик травмування самим аербегами. За статистикою, 93% травм, отриманих непристебнутим водієм і пасажиром в процесі розкриття подушки безпеки - смертельні. Наступного разу, коли вирішите не пристібатися, згадайте, що при аварії аербег "вистрілить" вам в голову зі швидкістю до 300 км/год. І пристебніть ремінь, щоб зберегти життя.

Як з'явилися подушки безпеки

Концепція подушок безпеки була вперше запатентована в 1920 році двома дантистами з Англії Гарольдом Раундом і Артуром Парротт. Вони запропонували використовувати мішки, наповнені повітрям, в літаках. 

Подушки безпеки спеціально для автомобілів запатентував Джоном У. Хетрік в 1951 році в США. Всього через три місяці після подачі патенту в америці німецький інженер Вальтер Ліндерером також подав заявку на патент на подушку безпеки. Оскільки обидва прохання на авторство були подані так близько один до одного, і Хетрік, і Ліндерером часто приписують першу автомобільну подушку безпеки.

Історія подушок безпеки

Обидві ранні системи покладалися на системи стисненого повітря, які запускалися через контакт бампера або на розсуд водія. На жаль, експерти автомобільної промисловості попередили, що стиснене повітря не може надути мішки досить швидко під час зіткнення, щоб захистити пасажирів. Жодна велика автомобільна компанія не цікавилася функцією безпеки, яка стала б обов'язковою у всьому світі.

Як еволюціонували подушки безпеки

Подушки безпеки зазнали безліч змін - від мішків з повільним надуванням, які ніхто не хотів встановлювати в авто, до обов'язкової функції безпеки, якою вони є сьогодні. 

Першим серйозним поліпшенням стала зміна технології надування. У 1964 році японський автомобільний інженер Ясабуро Коборі застосував хімічну мікровзривну речовина для надування аербегу. Наповнення відбувалось набагато швидше, ніж стисненим повітрям. Нововведення було досить, щоб нагородити його патентами в 14 країнах. 

Другим великим нововведенням стали датчики. Удар по бамперах або включення водієм вручну подушок безпеки було в кращому разі ненадійним. Аллен К. Брід винайшов електромагнітний датчик в 1967 році. Новий датчик в поєднанні з вибуховою речовиною надував подушку безпеки менш ніж за 30 мілісекунд.

Брід представив нове рішення компанії Chrysler. Ford також окремо розробив аналогічну систему захисту від зіткнень. В кінцевому результаті саме General Motors вперше застосувала подушки безпеки в своїх автомобілях. На початку 1970-х років GM використовувала аербеги в парку автомобілів Chevrolet Impala, куплених державою. GM також була першою, хто ввів подушки безпеки на ринок в якості додаткової функції безпеки. Зрештою, компанія відмовилася від цього варіанту, пославшись на відсутність інтересу з боку споживачів.

Чому подушки безпеки є обов'язковими в автомобілях

Протягом багатьох років законодавство про безпеку і громадська цікавість до автомобільної безпеки ставилися до аербегів по-різному. Використання ременів безпеки було досить рідкісним в 1970-х роках, і подушка безпеки продавалася як альтернатива. Автомобільні компанії, такі як GM і Ford, активно лобіювали проти подушок безпеки, посилаючись на проблеми з продуктивністю і стверджуючи, що вони нерентабельні. 

Проблеми безпеки зросли, і до 1980-х років було прийнято законодавство, яке передбачає використання ременів безпеки або подушок безпеки у всіх нових автомобілях. Тільки в 1998 році ремені безпеки і подушки безпеки стали обов'язковими для всіх нових автомобілів.

Сьогодення та майбутнє подушок безпеки

Сучасні аербеги сильно відрізняються від своїх аналогів десятирічної давності. Електронні або хімічні реакції, як і раніше були найпопулярнішим варіантом надування, але тепер в деяких нових транспортних засобах використовуються балони зі стисненим повітрям, які набагато ефективніші і могутніші, ніж оригінальні системи. Типи і форми також трохи змінилися. До 2000-х років головними вважалися фронтальні подушки безпеки. Через десятиліття в автомобілях преміум-класу стали популярні аербеги найрізноманітніших конфігурацій: фіранки, бічні для тулуба, на сидіннях і навіть для захисту колін.

Подушки безпеки в новому авто

Неясно, як буде виглядати наступна велика інновація в області подушок безпеки, але такі компанії, як Hyundai, вже створюють радикально інші концепції. Корейський бренд визнає, що електромобілі - це майбутнє автомобільної промисловості і що автономне водіння радикально змінить те, як пасажири взаємодіють з транспортними засобами. Наприклад, концепція «повітряної подушки для обіймів» передбачає наявність подушки безпеки, яка охоплює все тіло, так що незалежно від того, в якому положенні знаходиться пасажир, він буде захищений від зіткнень. Інші концепції включають подушки безпеки між пасажирами і майже повну повітряну завісу з усіх боків, яка не охоплює пасажирів, а створює м'яку клітку. 

Хто знає, можливо, скоро ми побачимо подушки безпеки зовні автомобілів, щоб повністю запобігти пошкодженню кузова або ще щось цікавіше.

Попередня стаття Який кросовер купити в 2021 році: ТОП-9 моделей
Який кросовер купити в 2021 році: ТОП-9 моделей
Круїз-контроль і адаптивний круїз-контроль: помічники чи даремно витрачені гроші?
Наступна стаття Круїз-контроль і адаптивний круїз-контроль: помічники чи даремно витрачені гроші?

Популярні новини