Сів акумулятор? Оживити ні викинути (кому ставимо самі)

21 грудня 2019

Навіть досвідчені водії чомусь забувають, що акумулятор автомобіля потребує догляду. Але якщо не приділяти обслуговуванню батареї належну увагу, в самий невідповідний момент стартера може не вистачити потужності і машина затихне. Однак не варто відразу впадати у відчай і купувати нову батарею! Існує кілька способів реанімувати акумулятор, що сів.

Відзначимо, що краще відразу довірити ремонт професіоналам, адже самостійне втручання у конструкцію автомобіля - це завжди ризик.
У середньому термін служби звичайних автомобільних акумуляторів становить від 4 до 5 років в залежності від умов їх експлуатації. Найчастіше в процесі використання батареї отримують ушкодження корпусу чи внутрішніх елементів, деформації. На пластинах можлива поява таких пошкоджень, як сульфатація. Врахуйте, що найчастіше простіше і дешевше буде купити нові акумуляторні пластини, ніж займатися їх відновленням.

Акумуляторні батареї бувають трьох видів: ті, що потребують обслуговування, малообслуговувані і такі, що не обслуговуються. Різниця лише в тому, що перший тип акумуляторів можна розібрати практично повністю. Майте на увазі, що інші батареї не підлягають ремонту. Тріщини в корпусі акумулятора теж краще не латати, адже не виключено, що кислота може протекти і пошкодити сусідні вузли та деталі.

Щоб відновити ємність, потрібно протягом тривалого часу заряджати батарею малими струмами. Зазвичай це значення становить 10% від визначеної ємності акумулятора. Як тільки зарядка буде завершена, слід розрядити батарею і повторити цикл.
Що стосується кислотних акумуляторів, їх можна реабілітувати, якщо замінити електроліт, промити дистилятом або оживити за допомогою хімічної десульфатаціі.
Візьміть до уваги, що оживити акумулятор, що сів, можна тільки якщо його вік не перевищує заявлений виробником термін служби. У такому випадку радимо не займатися відновленням, а відразу ж попрощатися з такою батареєю.

Кожен водій повинен знати як діяти, якщо акумуляторна батарея виявилася розряджена. Дивіться відео, як завести машину в такому випадку:

Попередня стаття Активістка спалила свій автомобіль, щоб не платити великий штраф
Активістка спалила свій автомобіль, щоб не платити великий штраф
Водії 80 рівня! Підбірка відео з супер-реакцією шумахерів
Наступна стаття Водії 80 рівня! Підбірка відео з супер-реакцією шумахерів

Популярні новини