Вода замість “омивайки”: економія чи небезпека?

1 вересня 2021

Рідина для склоочисників - незамінний витратний матеріал. Чи замінний? Деякі автомобілісти заливають замість рідини для склоочисника звичайну воду. Це ефективно чи небезпечно? 

Навіщо заливати воду замість омивача?

Чи можна залити воду замість склоомивача

Іноді водії використовують звичайну воду замість рідини для омивача вітрового скла через агресивні хімікати у складі. Вони не хочуть наражати на небезпеку людей, тварин і навколишнє середовище. 

Дійсно, більшість рідин для омивача вітрового скла мають в складі потенційно токсичні речовини. Це метанол, етиленгліколь, метильований спирт. Виробники додають їх, щоб уникнути замерзання за низьких температур.

Чи здатна вода вимити скло?

Навіщо заливати воду замість омивача скла

Чи достатньо ефективна звичайна вода для миття вітрового скла? Ні, вода не очищає лобове скло так само добре, як спеціальна рідина для склоочисника. У ній відсутні миючі елементи, які роблять склад ефективним. Вода рідко справляється з відмиванням "подарунків" птахів і товстого шару пилу. Це як мити позавчорашні брудні тарілки лише холодною водою з-під крана.

Вода може бути небезпечною?

Чи ефективна вода замість склоомивача

Так, залита в бачок склоомивача вода фактично створює потенційно небезпечну ситуацію, тому що скло не буде вимито належним чином. Крім того, вона може пошкодити резервуар і трубки, якщо замерзне. 

Хоча для навколишнього середовища і гаманця автомобіліста вода набагато кращий варіант.

Врешті-решт, вибір оптимальної рідини для склоочисника залишається за водієм. Все залежить від конкретного автомобіля і типового клімату в районі, в якому він їздить. Можна використовувати воду, але це не так ефективно. Також існує ризик замерзання в холодну погоду.

Вода дійсно є підходящою заміною, якщо ви живете в місці, де температура ніколи не опускається нижче нуля. Хоча вода може замінити рідину для омивача, її найкраще використовувати в якості тимчасової заміни. І якщо ви не маєте нічого проти смуг і розводів на лобовому склі.

Рецепт омивача своїми руками

Як приготувати склоомивач в домашніх умовах

Вирішили відмовитися від магазинного омивача, але звичайна вода не справляється? Приготуйте "омивайку" вдома. Правда, це буде рідина тільки для використання влітку. Зробити незамерзаючий продукт складніше.

Отже, для домашнього літного склоомивача знадобиться:

  • звичайна або дистильована вода;
  • засіб на миття посуду.

Додайте миючий засіб для посуду в воду з розрахунку 1 мл на 1 л. Ретельно розмішайте до повного розчинення кольорових крапель гелю. Залийте отриману рідину в бачок.

Не додавайте більше миючого, інакше рідина перетвориться на густу піну і система склоомивача взагалі не зможе працювати. І, тим більше, не лийте миючий засіб відразу в бачок. Він просто не розчиниться.

Попередня стаття 5 найкрутіших позашляховиків, про які ви ніколи не чули
5 найкрутіших позашляховиків, про які ви ніколи не чули
Що означає лінія на правому боковому дзеркалі
Наступна стаття Що означає лінія на правому боковому дзеркалі

Популярні новини