Водіння в дощ: обережні водії повинні це знати

20 червня 2023

Особливості водіння автомобіля в зливу

Погані погодні умови, такі як дощ і туман спричиняють до 30% автомобільних аварій в Європі. Коли склоочисники без упину борються зі зливою, а колеса ледве втримуються на мокрій дорозі, дійсно важко кермувати авто. Щоб впоратись з викликом під назвою “водіння автомобіля в дощ”, варто враховувати кілька порад:

Переконайтеся, що автомобіль готовий до дощу

Перевірте стан покришок: рекомендована мінімальна глибина протектора літньої гуми - 3 мм, зимової - 4 мм. Переконайтесь, що склоочисники готові до активної роботи. Це стосується щіток як лобового, так і заднього скла.

Збільшіть дистанцію 

Переконайтеся, що тримаєте більшу відстань між вашим автомобілем та транспортним засобом, що рухається попереду. Дощ зменшує видимість і збільшує час реакції. Тому, більша, ніж зазвичай дистанція, дозволить вам вчасно зупинитися, якщо потрібно.

Безпечне водіння в дощ

Знизьте швидкість 

Знизьте швидкість, коли дощ сильний або видимість обмежена. Це допоможе уникнути аквапланування і забезпечить більше контролю над автомобілем.

Уникайте різкого гальмування

Знімайте ногу з педалі газу раніше, ніж зазвичай, готуючись уповільнити або зупинитися. Не використовуйте круїз-контроль  та уникайте різких змін смуги руху. Це допоможе зберегти стабільність автомобіля на мокрій дорозі.

Будьте обережними в калюжах

Уникайте глибоких калюж або водяних плівок на дорозі. По-перше, ви навряд чи знаєте, яка глибина броду і що знаходиться на дні. По-друге, це може спричинити втрату контролю над автомобілем, тобто, аквапланування.

Приготуйтесь до аквапланування

Навіть досвідчений водій за кермом авто з якісними шинами може “спіймати” водяний клин в дощ. Це означає, що шини втрачають контакт з дорожнім покриттям і авто буквально їде по воді. Що ж робити, коли відчули, що автомобіль перестає слухатись? Приберіть ногу з педалі акселератора та ні в якому разі не тисніть на гальма і не повертайте кермо. Після того, як почнеться гальмування двигуном, машина сповільнить рух і контакт коліс з дорогою відновиться.

Як безпечно їхати калюжами

Зважайте на грозу та блискавки

Якщо злива супроводжується громом та блискавками, будьте особливо обережними. Ці природні явища можуть впливати на роботу електроніки автомобіля.

Провітрюйте салон

Сира погода підвищує вологість в салоні автомобіля. Це, в свою чергу, відразу проявляється конденсатом на склі. Тому, вмикайте кондиціонер або провітрюйте салон. 

Ці рекомендації полегшать керування машиною в зливу та зроблять його безпечнішим. Та одна з найефективніших порад - уникнути поїздки в негоду, якщо це можливо.

Попередня стаття Штрафи за порушення ПДР: як сплатити штраф за перевищення швидкості онлайн
Штрафи за порушення ПДР: як сплатити штраф за перевищення швидкості онлайн
Рекомендації щодо експлуатації шин: як часто міняти шини
Наступна стаття Рекомендації щодо експлуатації шин: як часто міняти шини

Популярні новини