Огляд Ford EcoSport 2022: неоднозначний вибір

13 вересня 2022

Ford EcoSport 2022 – малолітражний кросовер, який викликає суперечливі емоції. З одного боку він порівняно недорогий (від 25 510$), спритний у місті, оснащений зручною інформаційно-розважальною системою, а з іншого ... Є цілий ряд мінусів Ford EcoSport. Чи справді цей маленький позашляховик настільки поганий?

Вибрати новий кросовер Форд ЕкоСпорт 2022 на Automoto.ua

Нове у 2022 році

Автомобіль Ford EcoSport йде з ринку США, але поки що залишається у продажу в Європі.

Кому варто купити? 

EcoSport – найменший позашляховик Ford. Він призначений для покупців, які придивляються до суперміні, такий як Fiesta, але хочуть отримати "кремезний" зовнішній вигляд, високу посадку за кермом і практичність 4x4.

 

Нове чи вживане авто?

Дивіться також каталоги:

У 2022 році Форд припиняє випуск ЕкоСпорт для американського ринку. У зв'язку з цим у лінійці залишається єдина версія  з 2,0-літровим двигуном потужністю 166 к.с. та повним приводом. Для європейських покупців кросовер поки що доступний у бензинових та дизельних комплектаціях. Ходять чутки, Ford EcoSport 2022 залишається без змін, щоб з'явиться в новому кузові та, можливо, електрифікованої версії наступного року.

Конкуренти Ford EcoSport

Майже кожен бренд випускає свою версію високого міського позашляховика-хетчбека. Це означає, що на новий Ford EcoSport 2022 очікує серйозна конкуренція. 

Покупцям, які обирають бюджетний кросовер із опцією повного приводу, краще підійде Dacia Duster. Він виявиться помітно практичнішим та вигіднішим.

За схожу ціну можна отримати SEAT Arona, Peugeot 2008 чи Renault Captur. Французькі позашляховики виглядають стильно зовні та дуже шикарно всередині. Також Peugeot доступний у версії електрокара.

Якщо комфорт та практичність мають першочергове значення (для сімейних покупців), подивіться на Citroen C3 Aircross. З ним ви отримаєте набагато більший багажник, ніж у Ford, та м'яку підвіску, яка відмінно підходить для міста.

Якщо ж завдання купити саме Форд, Puma є досконалішим позашляховиком у всіх відношеннях.

Салон

З довжиною кузова близько чотирьох метрів Ford EcoSport є одним з найкомпактніших позашляховиків на ринку. Висока лінія даху також означає, що дорослим на задніх сидіннях достатньо висоти стелі. Проте в інших параметрах він пропонує далеко не ту універсальність, яку має забезпечувати компактний міський кросовер.

 

По-перше, Ford досить вузький, тому місця ззаду виявляться тісними. Ви не можете зрушити задні сидіння, щоб збільшити об'єм багажника, як у деяких невеликих позашляховиках.

Задні двері Ford EcoSport відчиняються не надто широко, що обмежує доступ до салону під час установки дитячого крісла або пристібання ременями малюка. До того ж заважає задня колісна арка. Це здається незначною деталлю, але вона також здатна щодня псувати настрій.

Водночас ці дрібні недоліки тьмяніють в порівнянні з найбільшою проблемою EcoSport: дверима багажника з бічними петлями. Вони відкриваються назовні і означають, що вам потрібно залишити метр вільного простору, щоб потрапити всередину вантажного майданчика. Це кошмар для паркування на щільно забитих багатоповерхових стоянках, на жвавій дорозі або навіть в гаражі.

Сам багажник EcoSport має об'єм нижче середнього для класу. Ви отримуєте рухому підлогу та місткість 354 літри, за умови найнижчого положення. Встановіть її вище (щоб створити два окремі відсіки), і у вас буде 334 літри. З опущеними сидіннями Ford EcoSport може вмістити до 1238 літрів багажу.

Кожна версія Ford EcoSport тепер має один і той самий 8,0-дюймовий сенсорний дисплей як частину інформаційно-розважальної системи Ford SYNC. Єдина різниця між доступними та топовими комплектаціями полягає в наявності навігації. Усі інші функції ідентичні. І це вражаючий список, а також плюс Екоспорт.

Шість динаміків, цифрове радіо DAB, Bluetooth, підключення до Android Auto та Apple CarPlay, а також два порти USB означають, що ви можете тримати свої телефони зарядженими та використовувати свої улюблені навігаційні та музичні програми в дорозі.

Відео тест-драйв Ford EcoSport 2022 року

Технічні характеристики 

У європейській специфікації Ford EcoSport доступний з двома бензиновими та двома дизельними двигунами на вибір.

Якщо ви рідко виїжджаєте за місто, краще вибрати один із бензинових моторів. Всі вони базуються на одному й тому ж 1,0-літровому агрегаті EcoBoost на 125 к.с. або 140 к.с. Модель потужністю 125 к.с. демонструє найкраще поєднання швидкості та економії палива – Ford стверджує, що витрата становить 5,2 л/100 км. Згідно з тестуванням WLTP комбінована витрата - 6 л/100 км.

Версія 1,5-літрового дизеля потужністю 100 к.с. не відрізняється особливою “бадьорістю” і важко справляється з інтенсивним рухом автомагістралями. Він коштує дорожче, ніж 1,0-літровий бензин, але забезпечує кращу економію палива. Керуйте машиною акуратно та витратите в середньому 5,1 л/100 км.

1,5-літрова модель EcoBlue потужністю 125 к.с. коштує значно дорожче за 140-сильний бензинову, але в неї більше потужності для обгону на трасі. Виробник заявляє, що витрата Ford EcoSport у такій комплектації становить 5,3 л/100 км.

Стандартною трансмісією ЕкоСпорт є механіка-шестиступка. Привід у всіх версіях, крім дизельної – передній. Дизельний кросовер доступний з повним приводом.
 

 Характеристики Ford EcoSport 
 Потужність   100 к.с. 
 Час розгону до 100 км/год   11 с 
 Максимальна швидкість   180 км/год 
 Середня витрата палива   5,2 л/100 км 
 Об'єм паливного бака   52 л 

 

Безпека

EcoSport має вражаючу кількість подушок безпеки. Кожна модель оснащена десятьма аербегами, серед яких подвійні передні подушки безпеки та шторки безпеки. Стандартна версія передбачає ABS, контроль стійкості, а також систему оповіщення SOS після аварії. Щоб отримати автоматичні фари, контроль тиску в шинах, систему виявлення заднього ходу, камеру заднього виду та моніторинг сліпих зон із попередженням про перехресний рух, доведеться перейти на топові версії.

Розміри та вага 

  • Колісна база – 252 см,
  • Довжина – 409 см,
  • Ширина – 206 см,
  • Висота – 171 см.

Дорожній просвіт кросовера складає 19 см. 
Важить Ford EcoSport від 1497 до 1536 кг.

Можливі комплектації 

Новий Ford EkoSport 2022 на європейському ринку представлений у комплектаціях Zetec, Titanium та ST-Line.

 

Попередній огляд Огляд Audi Q5 2022: золота середина
Вибрати позашляховик Audi Q5 2022 на Automoto.ua
Вибрати нову Акура Інтегра 2023 року в каталозі Automoto.ua
Наступний огляд Огляд Acura Integra 2023: відродження легенди