Що робити, якщо заряджати ніде: екстрені заходи для власників EV

22 січня 2024

Що робити, якщо немає де зарядити електромобіл

Володінням електромобілем — це певні виклики. Одним з найбільш стресових моментів може стати ситуація, коли вам раптово не вистачає заряду, а зарядних станцій поблизу немає. Але не панікуйте! Ми зібрали кілька порад для власників електромобілів, як не опинитися в такій ситуації, та кілька рекомендацій на випадок, якщо батарея все ж розрядилась повністю. 

Слідкуйте за сигналами

Акумулятор не “помирає” раптово. Сучасні електромобілі надають багато завчасних попереджень, якщо рівень заряду батареї критичний. Коли акумулятор EV розряджається, спрацьовує такий алгоритм:

  • на дисплеї обов'язково з'являється відповідний сигнал,
  • система показує приблизний діапазон, який ви зможете проїхати з поточним зарядом,
  • коли заряд EV падає нижче 5%, вмикається навігаційна система автомобіля та шукає найближчий зарядний пристрій,
  • з 0% зарядкою більшість електромобілів зможе рухатись на резервній потужності та проїхати біля 20 км.

Лише після вичерпання запасу резервної потужності електрокар повністю зупиняється. Але гарна новина в тому, додатковий 12-вольтовий акумулятор буде працювати. Отже, функціонуватимуть аварійні вогні, радіо, тощо. 

Залишайтесь помітними

Якщо ви розумієте, що батарея EV критично розрядилась, зупиніться на узбіччі, в безпечному місці. Так як 12-вольтовий акумулятор працює, увімкніть аварійні вогні. Якщо виходите з машини, одягніть яскравий жилет зі світловідбивними елементами.

Пам’ятайте про запасний ключ

Знижений рівень заряду може призвести до відмови від електронних ключів. Тому завжди тримайте при собі запасний ключ для доступу до електромобіля.

Як зарядити електрокар в дорозі

Використовуйте екстрені переносні зарядні пристрої

Інвестуйте у портативний зарядний пристрій для електромобіля. Він точно знадобиться в екстрених ситуаціях, коли доступ до зарядних станцій обмежений.

Возіть з собою адаптер

Запасний кабель чи адаптер для зарядки від звичайної побутової розетки стане вашим надійним помічником в непередбачуваній ситуації. Завжди тримайте його в багажнику, особливо під час далеких поїздок.

Плануйте маршрути з урахуванням зарядних станцій

Найкращий спосіб уникнути несприятливої ситуації — це планувати маршрути, враховуючи доступні зарядні станції. Використовуйте спеціальні мобільні додатки, які допомагають знаходити та резервувати зарядні станції по маршруту.

Збережіть контакти евакуатора

Більшість електрокарів неможливо буксирувати. Тож, якщо батарея повністю розрядилась в дорозі, є лише один вихід - евакуатор. 

Поцікавтесь програмами допомоги в дорозі від виробника вашого EV 

Багато автовиробників пропонують послугу допомоги в дорозі для власників транспорту свого бренду. Це стосується і електромобілів.  Переконайтесь, що ваш автовиробник надає технічну допомогу в дорозі та скористайтесь нею в разі потреби. 

Усі ці заходи допоможуть впоратись із труднощами, які можуть виникнути під час експлуатації.

Попередня стаття Як боротись з масляним нагаром в двигуні?
Як боротись з масляним нагаром в двигуні?
Навіщо і як перевірити країну виробництва авто за ВІН-кодом перед купівлею
Наступна стаття Навіщо і як перевірити країну виробництва авто за ВІН-кодом перед купівлею

Популярні новини