Електромобіль на буксир: що можна, а що заборонено?

8 листопада 2022

Поширення електромобілів призводить до появи багатьох питань. І одна з тем, яка хвилює майбутнього чи теперішнього власника EV – можливість буксирування транспортного засобу у разі поломки або розрядження батареї. Як "тягнути" електромобіль та чи дозволено це взагалі?

Чи можна буксирувати електрокар?

Ні, EV не можна буксирувати способами, які доступні для машин із звичайним двигуном внутрішнього згоряння. Ні м'яке, ні жорстке зчеплення, а також метод часткового навантаження не підходить для електричного авто.

Як перевезти електромобіль?

Що ж робити, якщо акумулятор повністю розрядився серед дороги або сталася прикра поломка (вийшли з ладу гальма або спустило колесо, а запаски немає)? Є лише один варіант – транспортування. Потрібно викликати евакуатор, завантажити електрокар на борт і в такий спосіб перевозити. 

Більшість посібників з експлуатації EV наполягають на тому, щоб електромобіль буксирували з усіма відірваними від землі колесами. Це єдиний безпечний спосіб.

Що буде, якщо "тягнути" електрокар тросом?

На відміну від бензинового або дизельного двигуна, мотори електромобілів не працюють на холостому ходу в очікуванні, поки водій почне рух. Їм не потрібна трансмісія для регулювання потужності, яка передається на колеса.
Кількість струму, що протікає через акумулятор до двигуна електромобіля, можна регулювати для живлення коліс на будь-якій швидкості. Тому немає необхідності вмикати або вимикати мотор від провідної шестерні для руху колеса.

Ще одна причина, чому двигун завжди увімкнений, полягає в тому, що він може працювати як зарядний генератор під час руху за інерцією або уповільненням. Цей процес називається рекуперативне гальмування. Більшість EV мають цю функцію для збільшення запасу ходу.

Як правильно буксирувати електромобіль

Опір, який двигун чинить під час уповільнення, перетворюється через кінетичну енергію коліс і повертається до акумулятора у вигляді електрики. Це дозволяє збільшити дальність поїздки на одному заряді. 

Оскільки немає можливості вимкнути приводний двигун - він обертається і в деяких випадках протягом тривалого часу. Одна з основних проблем криється в тому, що система рідинного охолодження не увімкнена, тому двигун може перегріватись тільки від тертя.

Крім того, деякі електромобілі можуть мати електричні масляні насоси, тому двигун пошкодиться, якщо вони будуть відключені під час буксирування будь-якого типу.

Що таке транспортний режим електрокара?

Деякі електромобілі, наприклад моделі Tesla та Nissan Leaf, мають спеціальний транспортний режим. Він діє подібно до нейтрального режиму, який ви знайдете у традиційних транспортних засобах із АКПП.

Транспортний режим включає кілька спеціальних функцій. Наприклад, у Tesla він обмежує швидкість, щоб запобігти нещасним випадкам. Інтелектуальна пневматична підвіска також вимкнена, а розряд батареї обмежений. Назва "транспортний режим" може звучати наче опція буксирування електромобіля. Але це не так. Транспортний режим слід вмикати лише під час завантаження EV на бортовий причіп. Він не підходить для далеких поїздок на високій швидкості.

 

Попередня стаття Чому авто "глохне" відразу після запуску?
Чому авто "глохне" відразу після запуску?
Встигнути все: 5 видів обслуговування авто, які ви можете зробити за 1 хвилину
Наступна стаття Встигнути все: 5 видів обслуговування авто, які ви можете зробити за 1 хвилину

Популярні новини