Історія легенди: Toyota Land Cruiser

23 березня 2021

Toyota Land Cruiser отримав репутацію одного з найкращих позашляховиків на ринку. Історія легендарного авто почалась ще в 1950-х роках.

Позашляховик для військових

Перший позашляховик Toyota Land Cruiser

На Далекому Сході в 1950-ті виникла серйозна напруженість і з'явилася потреба у військовому джипі. Сполучені Штати відправили до Японії Willys MB і доручили країні побудувати військовий джип на основі цієї конструкції.

Результатом став Toyota Jeep, який згодом перетворився в Toyota Land Cruiser. Хоча автомобіль почав свою історію як суто утилітарний, з роками він перетворився в ікону позашляховика, отримавши в результаті люксові функції, культове виконання і серйозне підвищення вартості. Іншими словами, справжня класика.

Цивільний автомобіль поза конкуренцією
Позашляховик Тойота Ленд Крузер першого покоління

До 1960 року вищезгадана напруженість значно вляглася. Toyota вирішила перетворити свій оригінальний військовий Jeep в цивільний автомобіль. Так з'явився Land Cruiser FJ40. Це був миттєвий успіх.

Оснащений 4,2-літровим двигуном I6 в парі з постійним повним приводом і двоступеневою роздавальною коробкою, FJ40 став титаном на суворих умовах. У той час було мало автомобілів, які могли б кинути йому виклик. "Крузак" був настільки популярний, що залишався поруч з двома іншими поколіннями Land Cruiser до 1983 року.

Машина для шосе
Сімейний позашляховик Тойота Ленд Крузер б/у

Через 7 років після появи J40, Toyota представила Land Cruiser серії J55 в 1967 році. Це покоління вийшло сімейним і зручним для перевезення вантажу. Виробник збільшив колісну базу нової Тойота на 40 см в порівнянні з FJ40. Конструктори допрацювали трансмісію для поліпшення ходу по шосе, зберігши при цьому позашляхові можливості. 

Позашляховик класу люкс 
Купити Ленд Крузер з пробігом в Україні

Перша 55-а серія використовувалася до 1980 року. У тому ж році японський гігант представив абсолютно нову модель, широко відому як J60. Ця версія трохи збільшилася в розмірах і стала ще вишуканішою, але при цьому готовою до пересіченої місцевості.

Це був на 100% позашляховик, що зберіг двоступеневу роздавальну коробку і провідну вісь з боку трансмісії. На цьому етапі життя Land Cruiser почав отримувати елементи розкоші і комфорту. Хоча за сьогоднішніми мірками він був все ще спартанським. 

Абсолютно новий 4.0 I6 також володів більшою потужністю, ніж попередні двигуни. Точніше 150 к.с., що на 30 більше, ніж у 4,2.

Комфортне авто для бездоріжжя 

Оголошення про продаж Тойота Ленд Крузер з пробігом

Всього через 4 роки після появи J60 компанія Toyota вже створила нове покоління, яке отримало назву J70. Дебютувавши в 1984 році, ця версія була ще більше орієнтована на комфорт, тоді як J60 залишався на ринку ще кілька років як утилітарна версія.

Незважаючи на свій ухил у бік комфорту, Land Cruiser все ж міг впоратися практично з усім, що від нього вимагав водій. J70 також був першим, хто запропонував величезне сімейство моделей на вибір, включаючи дводверний пікап, і повернув модель двохдверного позашляховика. Це покоління настільки популярне, що до сих пір знаходиться у виробництві з невеликими змінами.

Позашляховий характер в новому кузові
Позашляховий автомобіль Toyota з пробігом

У 1990 році з'явилася нова серія J80 для 1991 модельного року. Стиль був не таким квадратним, як раніше, що поліпшило аеродинаміку. Оновлення кузова також принесло йому прізвисько «Пухир» в деяких країнах. Незважаючи на новий стиль, модель була приблизно на 270 кг важче попередньої.

J80 також відмовився від старих силових агрегатів I6 4.2 і 3.9 і замінив їх повністю новим 4,0-літровим I6 потужністю 150 к.с. Покупці також могли придбати 4,5-літровий I6 з істотними 212 к.с. Вперше Land Cruiser стандартно поставлявся з постійним повним приводом і був доступний з блокуванням диференціалів.

Вірність позашляховим традиціям 
Купити Toyota Land Cruiser 100 на автобазарі

J100, також званий просто 100-ю серією, з'явився в 1998 році. З усіх класичних Land Cruiser, які продаються на аукціонах, 100-а серія безумовно є найбажанішим поколінням. Стиль не сильно відрізнявся, але всередині з'явилися радикальні зміни.

По-перше, жорсткість конструкції була поліпшена на 50%, що дуже важливо для такого позашляхового автомобіля, як цей. Постійний повний привід і блокування диференціалів повернулися і тепер вони були об'єднані з незалежною передньою підвіскою. 

Land Cruiser 100-й серії став першим поколінням, яке нарешті могло похвалитися двигуном V8, що забезпечував значний приріст потужності.

Поява маленької європейської версії
Тойота Ленд Крузер Прадо на автобазарі AutoMoto.ua

У той час як великий Land Cruiser зробив фурор в Північній Америці, на Близькому Сході і в Африці, Toyota трохи змінила підхід в Європі. Там продавали зменшену версію Land Cruiser, названу Prado. 

На більшості ринків Прадо, який помилково зберіг назву Land Cruiser в Європі, не отримав двигун V8. Зате з'явився Lexus GX - люксовий автомобіль на одній платформі з Ленд Крузер, але з 4.7-літровим V8 під капотом. 

Безкомпромісний розкішний позашляховик
Купити Ленд Крузер 200 серії на автобазарі

Нарешті, ми підійшли до Land Cruiser поточного покоління. Незважаючи на те, що він був «сучасним», в 2007 році була представлена дуже затребувана 200-а серія. Тепер Land Cruiser став справжнім люксовим позашляховиком і прямим конкурентом Range Rover.

Для цього звіра було доступно кілька двигунів, серед яких 5,7-літровий V8. Отримавши повний літр потужності в порівнянні з попередньою серією 100, новий мотор тепер розвивав цілі 381 к.с. Незважаючи на те, що Ленд Крузер Прадо став в рази вишуканішим та розкішнішим, ніж раніше, він не втратив ніяких позашляхових можливостей.

Зміна зовнішності і збереження характеру
Тойота Ленд Крузер Прадо позашляховик класу люкс з пробігом  

Land Cruiser Prado продовжував витісняти з доріг свого старшого брата. Модель другого покоління була представлена в 2009 році і з моменту свого дебюту зазнала два фейслифтинга, хоча технічно не змінилася.

Ювілейна версія і останній позашляховик покоління
Останній позашляховик Toyota Land Cruiser 200 серії

Land Cruiser Heritage Edition дебютував в 2020 модельному році. Виробник запропонував спеціальну лімітовану версію, всього 1200 штук, до 60-річчя культового позашляховика на ринку США

У 2021 році Toyota оголосила, що відмовиться від всіх варіантів Land Cruiser, включаючи Prado і Lexus LX для деяких ринків. Так, нові позашляховики більше не будуть продаватися в США. 

З лютого 2021 року Toyota припинила збірку Land Cruiser 200. Не варто турбуватися з цього приводу, адже авто досі можна придбати з рук. В каталозі AutoMoto.ua знайдено 285 оголошень про продаж б/у Тойота Ленд Крузер 200

Дата виходу нового покоління легендарного позашляховика поки невідома. 

Попередня стаття Топ-7 вживаних хетчбеків
Топ-7 вживаних хетчбеків
ТОП-5 компактних позашляховиків з пробігом
Наступна стаття ТОП-5 компактних позашляховиків з пробігом

Популярні новини