Як не можна тонувати скло автомобіля в Україні та які штрафи передбачені

28 серпня 2019

Законодавство України лояльно ставиться до тонування скла транспортних засобів, але певні вимоги все ж існують. З салону авто повинно бути добре видно дорогу, а з вулиці - водія і пасажира. Для тих, хто ігнорує ці норми, передбачений штраф або арешт.

Розберемося, які вимоги до тонування прописані в ПДР, і що загрожує порушникам.

який повинен бути рівень світлопропускання тонованого скла

Недостатня пропускна здатність світла небезпечна як для самого водія, так і для оточуючих транспортних засобів і пішоходів. Через тоновані вікна водій повинен чітко бачити  дорогу, і в той же час його повинно бути видно оточуючим. В Європейському Союзі взагалі заборонене будь-яке тонування скла, крім заводського.

Видимість з вулиці допомагає поліції визначити стан водія, а також позбавляє можливості втекти з місця ДТП невпізнаним. Прозоре лобове скло допоможе камерам не тільки зафіксувати порушення, але і "побачити", хто керував транспортним засобом.

затоноване скло вид із салону авто

Які вимоги прописані в законодавстві? У ПДР сказано, що експлуатація транспортного засобу заборонена у випадках, якщо на склі встановлені додаткові предмети або покриття, які обмежують оглядовість з місця водія.

Допускається тонування лобового і бічних вікон, які повинні пропускати 75% і 70% світла відповідно. Сонцезахисна плівка на передньому склі повинна бути не ширше 14 см. Для заднього вікна окремих вимог не прописано, так що це залишається на ваш розсуд.

Заборона стосується дзеркального тонування, незалежно від світлопропускання. Всі ці норми прописані в ДСТУ 5727-88. Дзеркальна плівка буває декількох видів: металізована (з алюмінієвим напиленням), кольорова (створює ефект кольорового скла, але може спотворювати кольори з салону) і з градієнтом.

Ще існують з’ємна (можна самостійно знімати і клеїти) і атермальна плівка. Остання добре захищає від сонця і завжди проходить перевірки на відповідність нормам світлопропускання.

дзеркальна тонувальна плівка

Тонувальна плівка має деякі переваги. Наприклад, у випадку аварії, скло не розкришиться по салону і не нашкодить пасажирам. До того ж, вона добре захищає від сонячного світла, зустрічних фар і відблисків. Якщо ви вирішили тонувати скло свого авто, краще довіртеся фахівцям на СТО, щоб бути впевненим, що світлопропускання відповідає нормам.

На станції техобслуговування повне тонування скла обійдеться від 3 до 7 тисяч гривень в залежності від типу плівки і цінової політики станції. У деяких випадках така процедура може коштувати до 15 тисяч гривень.

У разі порушення норм тонування скла автомобіля, поліція має право скласти протокол і виписати штраф. За перший раз доведеться заплатити 340 гривень, а якщо вас зупинять вдруге протягом року, то можуть позбавити прав на термін від 3 до 6 місяців або навіть заарештувати на 10 діб.

тонуванння авто штрафи і вимоги

Джерело: https://www.obozrevatel.com

 

Попередня стаття Укравтодор облаштовує траси "сонячними" ліхтарями
Укравтодор облаштовує траси "сонячними" ліхтарями
Водії вантажівок платитимуть за проїзд трасами: джерело заробітку чи спосіб зберегти дороги?
Наступна стаття Водії вантажівок платитимуть за проїзд трасами: джерело заробітку чи спосіб зберегти дороги?

Популярні новини