Як не застудитись від кондиціонера в авто?

19 липня 2023

Використання автомобільного кондиціонера в спеку

Кондиціонери перестали бути преміальною опцією лише деяких авто. Зараз вони зустрічаються в комплектації машин усіх сегментів. Та попри явні переваги кондиціонера в салоні, в спекотні дні з'являється два табори пасажирів: ті, яким хочеться майже “морозної” свіжості, і ті, хто боїться застудитись. Як же поєднати комфорт та відсутність шкоди для здоров'я?

Факт на користь поїздок з увімкненим кондиціонером: температура в салоні вище 25°C пришвидшує пульс, температуру тіла та знижує концентрацію і швидкість реакції. В результаті, ризик аварії зростає приблизно на 20%. 

Отже, щоб користуватись кондиціонером автомобіля в спекотну погоду і запобігти неприємностям зі здоров'ям, варто дотримуватись кількох порад:

Поступово звикайте до змін температури

Після посадки в розігрітий на сонці автомобіль зі спекотної вулиці, не вмикайте кондиціонер на максимальну потужність. Зачекайте кілька хвилин, дозвольте салону поступово охолонути, і тільки потім налаштуйте бажану температуру.

Не направляйте потік повітря на обличчя

Якою б не була спокуса буквально “охолодити голову” під приємним потоком свіжого повітря, не робіть цього. Холодне повітря, яке дмухає безпосередньо на обличчя або на область голови може призвести до простудних захворювань або дискомфорту. Краще спрямовуйте потік холодного повітря вздовж бокових дефлекторів або вгору до стелі автомобіля.

Чи шкодить автомобільний кондиціонер здоров'ю

Забезпечте належну вологість в салоні

Занадто сухе повітря може сушити слизові оболонки і призводити до подразнень. Тоді й виходить “застуда від кондиціонера”. Якщо кондиціонер в авто має функцію зволоження повітря, обов'язково використовуйте її.

Дбайте про баланс води в організмі

Не забувайте про гідратацію. Важливо пити достатню кількість води під час поїздки в спеку, оскільки кондиціонер може сприяти випаровуванню вологи з вашого організму.

Слідкуйте за чистотою кондиціонера

Відсутність регулярного сервісу системи кондиціонування автомобіля шкодить здоров'ю водія та пасажирів. З часом на випарнику та фільтрі накопичуються пил, пилок, бактерії і пліснява. Все це здатне викликати кашель, нежить та інші прояви алергії у людей.

Ці прості поради допоможуть насолоджуватись комфортом поїздки з кондиціонером та зменшити ризики захворювання. Швидко знайти автомобіль з кондиціонером в комплектації допоможе розширений пошук на Automoto.ua.

Попередня стаття $12 мільярдів за пів року. Як змінились ціни на авто в Україні?
$12 мільярдів за пів року. Як змінились ціни на авто в Україні?
EV для родини: шукаємо електрокар для сучасної сім'ї на Automoto.ua
Наступна стаття EV для родини: шукаємо електрокар для сучасної сім'ї на Automoto.ua

Популярні новини